Barack Obama ha declarat aquest dissabte cap a les vuit del vespre (hora catalana) que ha pres la decisió d'atacar Síria. Serà un atac que no suposarà que tropes nord-americanes desembarquin al país africà, i que encara no té data. Podria ser demà, d'aquí a una setmana o d'aquí a un mes, segons ha dit el president dels Estats Units. Però ben segur que no serà fins que hagi tingut lloc el debat al Congrés sobre la intervenció militar, debat en què Obama buscarà el suport dels congressistes demòcrates i dels republicans per fer l'atac. Com a comandant en cap de les tropes nord-americanes, Obama no necessita aquest suport, però amb tot el president ha considerat que el debat és necessari.

En una intervenció davant dels mitjans que ha durat escassos deu minuts i en què Obama ha tret a la palestra l'esperit solidari de la intervenció nord-americana a la Segona Guerra Mundial, el president dels Estats Units ha reiterat que té proves irrefutables que el "dictador" al Assad ha fet servir armes de destrucció massiva contra el seu poble. "Quin missatge enviarem al món -s'ha preguntat- si pot enviar a la mort centenars d'infants sense pagar un preu?".

És per això que Obama ha pres la decisió d'intervenir, i els caps militars nord-americans li han dit que estan a punt per fer-ho quan calgui. "Pot ser demà, d'aquí a una setmana o d'aquí a un mes", ha dit el premi Nobel de la pau. Però tot seguit ha afegit que, malgrat tenir "l'autoritat" per tirar endavant l'acció sense l'autorització del Congrés, portarà la qüestió a la cambra nord-americana per buscar el suport de demòcrates i de republicans.

Obama ha explicat que al seu gabinet la idea no fa gràcia, perquè té molt present a la retina la derrota que ha collit al Parlament britànic el primer ministre anglès, David Cameron, però ha afegit que considera que "cal el debat" i ha pressionat la comunitat internacional assegurant que portant la pregunta al Congrés dels Estats Units, també la porta a la resta del món.

El president dels Estats Units ha clos la seva intervenció sense preguntes dels periodistes amb una frase lapidària: "Estic a punt per actuar davant d'aquesta barbàrie. Demano al Congrés que demostri que podem actuar com un sol país".