Després de la mort del líder de la República Popular Democràtica de Corea, Kim Jong Il, el govern serà "col·lectiu" durant anys, fins que no hi hagi un Gran Líder. El seu fill i successor, Kim Jong Un, té "qualitats" per al càrrec, però encara és "molt jove" i ha de "guanyar-se el poble", així que de moment el poder executiu recau en el fins ara número 2, Kim Jong Nam. Ho ha explicat a l'ACN Alejandro Cao de Benós de Les i Pérez (Tarragona, 1974), que fa 21 anys que viu a Corea del Nord i és el portaveu oficial del país a l'estranger. La mort de Kim Jong Il va sorprendre Cao de Benós a la Vespella de Gaià (Tarragonès), des d'on aquests dies atén els mitjans de comunicació de tot el món.

Ara per ara, Kim Jong Un, el fill petit del Kim Jong Il, és un "líder exemplar" perquè és una figura clau perquè "les noves generacions continuïn la revolució", però "no controla l'exèrcit i està aprenent dels veterans de guerra i els líders de Corea del Nord". El poder, explica Cao de Benós, està repartit entre "partit, parlament i exèrcit" i el líder executiu és el president de l'Assemblea Popular Suprema i fins ara número 2 del règim, Kim Jong Nam. Kim Jong Un és qui està millor posicionat per acabar sent el Gran Líder en substitució del seu pare, però aquest és un títol que es guanya gràcies a anys de treball en pro de la revolució.

Si bé la mort de Kim Jong Il i el buit de lideratge han suposat un canvi pel que fa a la imatge del règim, a efectes pràctics el règim comunista de Corea del Nord no presentarà "cap variació" i hi haurà una "continuïtat" absoluta, explica el portaveu nord-coreà, en tots els aspectes. Així doncs, seguirà desenvolupant l'arsenal nuclear com a "dissuasió" enfront "l'amenaça dels Estats Units d'ocupar Corea del Nord" i continuarà amb el comunisme. En aquest sentit i davant les expectatives de la Xina que hi hagi canvis en l'economia nord-coreana, Cao de Benós es mostra taxatiu: "La Xina pot quedar-se somiant. Ja ho va intentar Deng Xiaoping, qui va introduir les reformes capitalistes a la Xina, ja va intentar convèncer els nostres líders i ens hi vam negar rotundament".

Tal i com ja estava previst, però, de cara al 2012 hi haurà "més importacions i exportacions, però sempre respectant al 100% l'economia interna socialista". I és que l'economia nord-coreana necessita importar alguns productes, com per exemple tecnològics, i per comprar-los necessita divises com l'euro o el dòlar, que espera aconseguir augmentant les exportacions de minerals, tèxtils i indústria pesant.

Un tarragoní amb cor nord-coreà

Alejandro Cao de Benós de Les i Pérez (Tarragona, 1974) va començar a col·laborar en les relacions internacionals de Pyongyang des de Catalunya quan tenia 16 anys. Fa 21 anys va complir el seu somni d'anar a viure a Corea del Nord i en fa vuit que és el representant a l'exterior del règim comunista. Com que el país no té ambaixades, Cao viatja per tot el planeta en representació del govern de Kim Jong Il. Així és com ell mateix defineix la seva feina: "Ara sóc el nexe del govern i la resta del món". A Corea, és conegut com Chon Son Il (Corea és una). Aquest tarragoní amb cor nord-coreà tornarà al país oriental al gener i el 16 de febrer participarà en els actes de commemoració del 70è aniversari del naixement de Kim Jong Il.