El president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, i el màxim líder de Hamas, Khalid Meshal, han donat avui al Caire un impuls a la reconciliació entre els seus grups amb un acord per celebrar eleccions generals al maig de 2012.

El pacte ha estat aconseguit en una reunió que tots dos van mantenir al Palau d'Al Andalus, residència d'Abbàs a la capital egípcia, on han estat acompanyats per delegacions de les seves respectives faccions i a la qual hi ha assistit el cap dels Serveis Secrets egipcis, Murad Muafi.

Al llarg del dia hi ha hagut un continuat fluxe de responsables del grup islamista i del nacionalista a la residència.

Després de la trobada, el portaveu del Ministeri de l'Interior de l'ANP, Ihab al Gusain, ha dit que existeix "un consens sobre la necessitat de crear l'atmosfera adequada per a la celebració de les eleccions al maig i de posar fi a les disputes polítiques".

Abbàs i Meshal han escenificat aquest acostament amb la trobada d'avui a la capital egípcia, on s'havien reunit per última vegada el 4 de maig passat, quan van segellar un pacte de reconciliació que encara no s'ha aplicat per les diferències de les dues faccions sobre el repartiment de carteres en el futur govern d'unitat nacional.

A aquest respecte, Al Gusain ha dit que tots dos han ratificat l'acord sobre la formació d'un govern d'unitat nacional, encara que no han volgut fer públic el repartiment de ministeris ni la data en la que serà constituït.

A més, han cregut convenient celebrar el pròxim 20 de desembre una reunió de totes les organitzacions palestines, en un lloc que encara no s'ha decidit, i el 22 una altra del comitè executiu de l'Organització per l'Alliberament de Palestina, segons ha avançat al Gusain.

El portaveu de Hamas a la franja de Gaza, Fauzi Barhum, ha dit que "el pròxim govern ha de ser nacional i reflectir tot el poble palestí i no només a Hamas i Fatah. Serà un Executiu amb un programa nacional que preservi els drets del poble palestí fins a la celebració dels comicis".