Els setze ministres que configuren el govern italià presidit per Mario Monti, dotze amb cartera i quatre delegats, han jurat el càrrec aquest dimecres davant el president de la República, Giorgio Napolitano, per fer efectiu el seu nomenament.

El primer a jurar el càrrec ha estat el propi Mario Monti, que ho ha fet primer com a primer ministre i després com a ministre d'Economia. A la cerimònia del jurament no ha acudit el nou ministre d'Exteriors, l'ambaixador Giulio Terzi, per trobar-se en Estats Units, de manera que jurarà aquest dijous.

Els nous ministres han jurat el càrrec davant Napolitano i han repetit la fórmula de jurament, en la qual prometen "ser fidels a la República, observar lleialment la Constitució i les lleis i exercitar les seves funcions en l'interès exclusiu de la nació".

Monti es presentarà aquest dijous a les 13:00 hores davant del Senat per presentar el programa de govern i demanar la confiança, que serà votada a les 20:30 hores a la cambra alta. Aquest divendres, el nou primer ministre s'ha de presentar davant la Cambra dels Diputats.

Per la seva banda, Napolitano ha precisat que des de la Unió Europea "Itàlia ha rebut molts signes positius" i ha destacat que "espera que hi hagi altres". El president s'ha mostrat "satisfet" després del jurament dels ministres.

Govern de tecnòcrates

En una roda de premsa, Monti ha remarcat que el nou executiu està format per persones sense un perfil polític, i que això serà positiu perquè podran explicar exactament als ciutadans la situació i actuar "amb decisió". Monti ha nomenat el banquer Corrado Passera, president executiu d'Intesa Sanpaolo, com a ministre d'Infraestructures i Desenvolupament, i ha ofert el càrrec de ministra d'Interior a Anna Maria Cancellieri, excomissària de Bolonya.

Monti ha defensat que un govern de tecnòcrates ajudarà a calmar els mercats i la situació de tensió entre la classe política italiana. "La presència de personalitats de caràcter no polític en el govern facilitarà i no obstaculitzarà" la situació, ha dit Monti, que ha afegit que d'aquesta manera "s'elimina una font de vergonya".

El substitut de Silvio Berlusconi ha destacat que el seu govern de tecnòcrates necessita "capacitat per actuar amb decisió i explicar als ciutadans i el parlament l'abast" de la crisi que pateix Itàlia. Monti ha negat que el nomenament de Passera, responsable del banc Intesa Sanpaolo, pugui suposar un conflicte d'interessos.

Monti ha nomenat un govern de 12 ministres, tots sense un perfil polític i considerats 'tecnòcrates'. El banquer de la segona entitat financera del país, Corrado Passera, serà ministre d'Infraestructures i Desenvolupament; Giampolo Di Paolo, que treballa a l'OTAN i ha estat cap de personal de l'exèrcit italià, serà ministre de Defensa, i Anna Maria Cancelliere, excomissària de Bolonya, responsable d'Interior. El gabinet també el composen Paola Severino, advocada penal i que es converteix en la primera dona en assumir el càrrec de ministra de Justícia, i Guilio Terzi, ambaixador italià als Estats Units, que s'encarregarà d'Exteriors.

Elsa Fornero, doctora d'Economia de la Universitat de Torí, serà ministra de Treball i Política Social, Francesco Profumo, president del Consell Nacional de Recerca, serà ministre d'Educació, Universitat i Investigació; l'acadèmic Lorenzo Ornaghi ho serà de Béns Culturals, el docent de la Universitat Piemonte Orientale, Renato Balduzzi, s'encarregarà de Salut. Mario Catania, antic Director General de Comunitats de Mercat i Polítiques Internacionals a la comissió europea, agafarà Agricultura, i Corrado Clini, exdirector general d'un departament dins del ministeri italià de Medi Ambient, n'assumirà ara la màxima responsabilitat.