13 de novembre de 2011
13.11.2011
Crisi a Itàlia

Mario Monti ultima la formació del nou govern italià

Tant el partit de Berlusconi com l'esquerra donen suport al nou executiu que liderarà el tecnòcrata

13.11.2011 | 20:44

Mario Monti , designat per formar el nou govern d'Itàlia, després de la dimissió de Silvio Berlusconi, ha demanat un "esforç col·lectiu" perquè Itàlia surti de la crisi, en el seu primer missatge públic. L'excomissari europeu, que és vist com una persona seriosa i formal, ha defensat que cal "sanejar" l'economia i"emprendre de nou el camí del creixement". I s'ha referit als més joves, afirmant que cal donar-los "un futur de dignitat i esperança". Com a membre fundador de la Unió Europea, Monti ha manifestat que Itàlia ha de tornar a mostrar "fortalesa" i resoldre el desafiament del rescat.

El president de la república, Giorgi Napolitano, va encarregar a Mario Monti aquest diumenge la formació d'un govern tecnòcrata que tregui Itàlia d'aquest mal moment, un dia després que Berlusconi dimitís, una vegada el Parlament aprovés mesures d'ajust imposades per la UE.

El nou primer ministre d'Itàlia, Mario Monti, ha començat aquest dilluns a les 10.20 hores la ronda de contactes amb tots els partits polítics i les forces socials per formar el nou govern, una ronda que durarà probablement fins a aquest dimarts, segons informa la televisió pública italiana 'RaiNews'.

Tot i que s'esperava que Monti nomenés ja els seus ministres aquest dilluns, el nou 'Premier' ha decidit que la ronda de contactes duri "un mínim de 48 hores". El partit d'esquerres Itàlia dels Valors tindrà la reunió amb Monti aquest dilluns a les 16.30 hores, mentre que el principal partit de coalició de l'exprimer ministre Silvio Berlusconi, la Lliga Nord, es reunirà a les 17.15 hores. Precisament, la Lliga Nord va declarar aquest diumenge que passaria a l'oposició si finalment es configurava un Govern d'emergència.

D'altra banda, el partit Poble de la Llibertat, liderat per Silvio Berlusconi, mantindrà una trobada amb Monti aquest dimarts al matí, just després del principal partit de l'oposició, el Partit Democràtic. La ronda de consultes s'acabarà aquest dimarts a la tarda amb una trobada amb les forces socials.

Monti haurà de decidir si configura un Govern de tecnòcrates o finalment opta per elegir alguns ministres 'polítics', que permetrien el suport dels partits a les decisions de l'Executiu al Parlament.

Tot i això, els principals partits, Poble de la Llibertat i Partit Democràtic, opten per un Govern format només per tècnics, mentre que la coalició de centre-dreta, Tercer Pol, espera que Monti nomeni alguns subsecretaris 'polítics' que facin menys "vulnerable" el Govern al Parlament.

Entre els noms que estudia Monti per formar Govern figura un professor d'Economia de la Universitat Bocconi, Guido Tabellini, per al Ministeri d'Economia, tot i que Monti podria assumir també el càrrec. Per al Ministeri de Justícia, Monti podria escollir entre dos exvicepresidents del Consell Superior de la Magistratura, Piero Alberto Capotosti o Cesare Mirabelli.

El Ministeri de l'Interior es pretén que estigui governat pel prefecte de seguretat de Roma, Carlo Mosca, o per Anna Maria Cancellieri, excomissària de Bolonya, mentre que el Ministeri d'Administració Pública podria estar a càrrec de Luisa Torchia. Per al Ministeri de Desenvolupament, Monti podria valorar nomenar el professor d'Economia Carlo Secchi, segons informa el diari 'Corriere della Sera'.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema