El parlament italià aprovarà aquest cap de setmana el pla d'ajust exigit per la UE, de manera que el primer ministre, Silvio Berlusconi, haurà de dimitir. És per això que aquest dimecres el president del país, Giorgio Napolitano, ja ha desginat l'excomissari europeu Mario Monti senador vitalici, càrrec concedit als italians distingits per les seves contribucions al país. Monti és l'aspirant més ben posicionat per liderar un govern tècnic que impulsi les reformes econòmiques que la UE exigeix per a Itàlia. La formació d'un govern interí és un dels possibles pròxims passos en la crisi política d'Itàlia, i és l'opció preferida pels mercats de les noves eleccions.

Economista amb experiència, Monti és actualment el president de la Universitat Bocconi de Milà i sona als mitjans de comunicació italians com un dels possibles candidats per succeir Berlusconi després de l'aprovació de la Llei d'estabilitat pressupostària, prevista per aquest dissabte.

Napolitano té pressa

Napolitano ja ha advertit aquest dimecres que hi ha dues opcions; o el nou governes forma aviat o bé es convoquen eleccions després de l'aprovació de la nova llei financera i la renúncia de Berlusconi. En un comunicat, Napolitano ha explicat que la intenció és "dissipar qualsevol dubte o mala interpretació" sobre la dimissió de Berlusconi, sobre la qual "no hi ha incertesa", i ha afirmat que es produirà un cop la llei de finançament sigui adoptada "d'aquí a pocs dies", ha precisat.

Pel que fa al nou govern, Napolitano ha assenyalat que "prendrà les decisions que siguin necessàries amb el suport del parlament o bé el parlament serà dissolt i s'iniciarà la campanya electoral en el termini més curt de temps possible".

Berlusconi preveu eleccions anticipades el febrer

De la seva banda, Berlusconi ha promès aquest dimecres dimitir després que el Parlament aprovi reformes urgents per contenir el dèficit públic. El primer ministre ha dit que veu Itàlia fent eleccions anticipades a principis de febrer de l'any vinent, i que no serà candidat a la reelecció.

"Dimitiré tan aviat com s'aprovi la llei (sobre el pressupost), i, com que no veig altres majories possibles, veig eleccions anticipades a principis de febrer, i jo no hi seré com a candidat", diu aquest dimecres en una conversa amb el director del diari 'La Stampa'. A la mateixa entrevista assegura que el candidat de centre-dreta per a primer ministre italià serà el líder del PDL i exministre de Justícia, Angelino Alfano.