Militars de la Marina israeliana han abordat a primera hora d'aquesta tarda els dos vaixells que, sota la iniciativa 'Freedom Waves' (Onades de Llibertat), pretenien fer arribar ajuda humanitària a la franja de Gaza trencant el bloqueig que el Govern israelià manté sobre aquest territori, un acte que els activistes han titllat d'"il·legal".

L'exèrcit israelià ha explicat que l'abordatge, en compliment del Dret Internacional, s'ha produït davant de la negativa dels activistes que viatjaven a bord dels vaixells a fer marxa enrere, mentre que des de 'Freedom Waves' s'ha denunciat que l'abordatge "il·legal" s'ha produït en aigües internacionals.

Al vaixell canadenc 'Tahrir' viatgen sis activistes, un capità i cinc periodistes, procedents del Canadà, Marroc, els territoris palestins, Austràlia, el Regne Unit i els Estats Units, mentre que al vaixell irlandès 'Saoirse' viatgen quinze activistes, tots ells d'aquesta nacionalitat.

Segons ha precisat l'Exèrcit israelià en un comunicat, "l'abordatge es va portar a terme després de nombroses trucades als activistes que viatgen a bord" per demanar-los que donessin marxa enrere o acceptessin que la càrrega fora traslladada per altres vies.

"Davant de la seva falta de voluntat de cooperar i després d'ignorar les crides per desviar-se cap al port (israelià) d'Ashdod es va prendre la decisió d'abordar els vaixells i portar-los fins a allà", ha aclarit l'exèrcit, el cap de l'estat Major del qual, el general Benny Gantz, va donar l'ordre.