El primer ministre britànic, David Cameron, ha anunciat aquest divendres que ordenarà una investigació pública, encapçalada per un jutge, sobre el "vergonyós" escàndol de les escoltes telefòniques per part del diari 'News of the World', pertanyent al grup de premsa News Corp., del magnat Rupert Murdoch.

Aquesta investigació es portarà a terme "com més aviat millor" per arribar al fons de l'assumpte i no esperarà als resultats de la investigació policial, com s'havia anunciat en un primer moment, ha assegurat Cameron durant una roda de premsa d'emergència en Downing Street.

Alhora, el primer ministre ha promès que s'obrirà una segona investigació sobre ètica periodística perquè considera que l'actual sistema de regulació de la premsa no està funcionant i que la comissió de queixes ha fracassat.

Per aquesta raó, ha proposat que es posin en marxa mecanismes de regulació "completament nous" que permetin trobar l'equilibri entre el dret individual a la privacitat i els interessos públics. Aquests mecanismes, ha advertit, han de ser "realment independents de la premsa" a fi que "els ciutadans sàpiguen que els mitjans són independents de la política".

Cameron ha defensat la seva decisió de nomenar director de comunicació a Andy Coulson, redactor en cap de 'News of the World' en l'època que es van produir les escoltes --entre 2003 i 2007-- i qui va renunciar al càrrec a l'oficina del primer ministre després de la publicació de les primeres informacions sobre les punxades telefòniques.

"La decisió de nomenar Coulson va ser meva i només meva", ha afirmat. "Vaig decidir donar-li una segona oportunitat, però no va funcionar", ha afegit.

El líder dels laboristes, Ed Miliband, ha demanat al primer ministre que demani disculpes pel "terrible error" de contractar Coulson, qui, segons 'The Times', declararà aquest mateix divendres davant de la policia.

Respecte a la directora del grup 'News of the World' i mà dreta de Murdoch, Rebekah Brooks, Cameron ha dit que "no correspon al primer ministre decidir qui ha de dirigir els mitjans de comunicació". "S'ha informat que ha ofert la seva dimissió, i, en aquestes circumstàncies, jo li hauria acceptat", ha afegit.