Millorar cada dia

Millorar cada dia


Els 10 camins

La filosofia Kaizen: petits passos per a grans canvis

Del japonès kai (canvi) i zen (bo), Kaizen es tradueix com la recerca de la millora contínua.

Al principi es va emprar en el món empresarial, però el seu èxit ha fet que avui dia s'apliqui pràcticament en tots els aspectes de la vida.

El plantejament és senzill: sigues una mica millor cada dia. Pot semblar poca cosa, però si els japonesos van aconseguir convertir-se en potència mundial seguint aquest mètode, imagina’t la transformació que la filosofia Kaizen pot suposar per a tu i els que t'envolten.

Viatgem fins al 1945. El Japó és un país devastat després de la II Guerra Mundial i els seus 115 milions d'habitants s'enfronten a un futur totalment incert. Amb pocs recursos naturals, escassetat d'aliments, la moral per terra i una indústria obsoleta i destruïda per la guerra, era urgent prendre mesures.

Per competir amb les empreses nord-americanes, el govern nipó va crear la JUSE (Unió Japonesa de Científics i Enginyers) i va promoure les metodologies de William Edwards Deming i Joseph Juran basades principalment en la cerca de processos més eficients, l'eliminació del malbaratament i el progrés continu. Seguint aquest full de ruta, van idear i van donar forma a un sistema de producció que amb disciplina i compromís va conduir les seves grans empreses al capdamunt del podi mundial.

Aquest va ser el punt de partida de la filosofia Kaizen, un concepte que a la dècada dels 80 desenvoluparia i impulsaria el guru de gestió japonès Masaki Imai -considerat pare d'aquest mètode- i que actualment transcendeix l'àmbit de l'empresa i industrial. Avui Kaizen és reconegut mundialment com a pilar fonamental de l'estratègia competitiva a llarg termini d'una organització, però també és una eina per millorar la nostra vida laboral, personal, les nostres relacions amb els altres i la nostra interacció amb el món.

Kaizen

Avui millor que ahir, demà millor que avui

Per entendre bé què és el mètode Kaizen podem recórrer al llibre ‘25 hábitos japoneses para vivir mejor’, on l'autor, Masaki Ishiguro, explica que “hi ha dos pilars elementals en aquesta filosofia: la continuïtat i la gradualitat; la idea és que les grans tasques es divideixen en altres de petites, on només fem un pas alhora, així podem estar en pau i no sentir l'estrès que genera estar saturats psicològicament”. “Aquests passos han d'adquirir un caràcter constant, és a dir, hem d'avançar cada dia, encara que només sigui una mica”, afegeix.

Reconeguem-ho, quantes vegades ens fixem grans objectius que no porten a res? Passa, per exemple, amb els propòsits d'any nou o després d'una experiència transformadora, com ara la pandèmia de la Covid-19. Posem el comptador a zero i ens sentim amb força i ganes, aquesta vegada sí, de fer grans canvis a la nostra vida. Però passen unes quantes setmanes i les bones intencions queden en això. Això passa per tres motius. Un perquè biològicament no estem fets per a canvis radicals i el nostre cervell es posa en mode d'alerta. Dos, perquè com bé deia Albert Einstein “si sempre fem les mateixes coses, els resultats seran sempre els mateixos”. Si vols obtenir resultats diferents dels de l'any passat no et pots entossudir a fer les coses de la mateixa manera. Tres, perquè si sentim que la gesta és enorme, tendim a procrastinar i posposar indefinidament el canvi.

La filosofia Kaizen ens anima a ser inconformistes, valents, a introduir canvis, a observar, mesurar el resultat i continuar buscant millores. Però és contrari a les transformacions dràstiques. El secret rau a introduir les novetats a poc a poc, a dividir el camí en petites etapes o tasques que s'integrin sense esforç a la nostra vida diària. Aquests passos han de seguir un ritme constant, és a dir, hem d'avançar dia a dia, encara que només sigui una mica. Així, sense atacar el nostre cervell, sense angoixa i sense sentir-se bloquejat, els petits gestos es convertiran en hàbits i generaran resultats permanents. “La filosofia Kaizen afirma que la perseverança és el terreny on germinen els progressos”, subratlla en aquest sentit Masaki Ishiguro en l'esmentada obra. O com va dir el filòsof i historiador Will Durant, resumint el pensament d'Aristòtil: “Som allò que fem cada dia, de manera que l'excel·lència no és un acte, sinó un hàbit”.

Will Durant

“Som allò que fem cada dia, de manera que l'excel·lència no és un acte, sinó un hàbit”
Will Durant.

Somos lo que hacemos cada día, de modo que la excelencia no es un acto, sino un hábito

Com veiem, Kaizen es basa en la necessitat i la capacitat humana de fer les coses cada cop una mica millor i superar-nos dia a dia, en la voluntat d'evolucionar. Per això, cal entendre Kaizen com un camí, no com un objectiu en si mateix. La millora ha de ser contínua i es podria dir que infinita. Sempre es pot millorar i, encara que tinguis èxit, si vols mantenir-lo has de continuar fent les coses que t’han portat a aquest punt. Parafrasejant l'empresari i polític nord-americà David T. Kears (1931-2011): “En la carrera de la qualitat no hi ha línia de meta”. A més a més, i molt important, aquest mètode està concebut des d'una perspectiva altruista. Es busca la millora contínua no només com a via de creixement personal sinó també com a manera de fer millor el món.

Cómo aplicarlo en tu vida

Kaizen en l'àmbit empresarial

Com hem vist, la qualitat no passa per casualitat, ni un dia per l'altre. Es planifica, movent barreres i adoptant hàbits d'excel·lència, com passa en el si d'algunes de les corporacions nipones més destacades. Les empreses japoneses són famoses pel seu alt grau de perfecció i es pot atribuir en gran mesura als postulats del mètode Kaizen. Nissan, per exemple, fa anys que treballa amb aquesta estratègia de millora contínua per optimitzar la seva productivitat i competitivitat, però també com a garantia de qualitat, palanca d'innovació i pilar de la seva vocació de servei.

Per al fabricant japonès d'automòbils, Kaizen és qüestionar-se allò preestablert a la recerca del progrés. És viure en beta, és a dir, en un estat d'evolució i d'aprenentatge incessant. És ser fidel a un model d'exigència, adquisició de riscos i millora continuada per respondre als nous reptes de la societat i el món.

Amb el propòsit ferm d'enriquir la vida a través de la innovació, la història de la marca japonesa està plena d'exemples d'idees disruptives que ja formen part de la història de l'automòbil. Sense anar més lluny, el 2007 van llançar el model Nissan Qashqai que proposava una nova forma d'entendre els desplaçaments i l'estil de vida de les persones. El Qashqai va inventar el concepte ‘urban crossover’, que reunia les principals virtuts d'un turisme i un SUV, aportant més confort, seguretat i alta tecnologia. Des d'aleshores, la filosofia de millora contínua de la marca ha fet que la generació actual d'aquest model continuï enamorant els conductors i sigui líder en el segment. Podem fixar la fita següent al 2010. En un moment en què les motoritzacions elèctriques feien encara passos tímids, Nissan va llançar el Nissan LEAF, el primer cotxe elèctric de la història produït en massa. Aquest model també s'ha consolidat amb el pas dels anys i s'hi ha unit recentment el Nissan ARIYA, el primer SUV 100% elèctric de la marca.

Encara que, sens dubte, parlant de millora contínua, és imprescindible esmentar un dels darrers desenvolupaments de Nissan, la tecnologia e-POWER, la primera motorització elèctrica que no s'endolla: el motor de gasolina s'usa exclusivament per generar energia i carregar les bateries, que són les que alimenten el motor elèctric per moure les rodes. La filosofia Kaizen, qüestionar el que està preestablert i evolucionar, és més present que mai en aquesta disrupció tecnològica exclusiva que fuig de les categoritzacions convencionals en motorització per endinsar-se en la nova era de l'electrificació.

Cómo aplicarlo en tu vida

Cómo aplicarlo en tu vida

Com aplicar-ho a la teva vida

¿Preparat per incorporar aquesta filosofia de millora contínua a la teva vida? Comença per identificar els teus objectius. Tracta de fixar les teves expectatives i necessitats i observa les tasques o passos que pots fer per començar a formar els teus nous hàbits. Recorda que la clau és posar en pràctica canvis tan petits que et resulti impossible no complir-los o procrastinar. I no et preocupis per si podràs arribar al teu destí, només centra't a avançar a poc a poc i gaudir del procés. Perquè millorar i créixer sempre és un plaer.

Cambio

La millora continuada és una filosofia, un estil de vida.
Implica no conformar-se mai, sempre cercar superar-se.

REFLEXIÓ