Més enllà del terreny de joc.
Més enllà del terreny de joc

L'èxit de la Primera Federació 
o per què és l'enveja d'Europa

Scroll down.
  • Text: Alberto Gómez
  • 02 febrer 2023

L'ingrés que la RFEF aporta a cadascun dels clubs de la tercera categoria del futbol espanyol representa més que cap altra gran federació d'Europa.

La Primera Federació va néixer com una categoria experimental i ja ha aconseguit un any i mig de vida consolidant-se com una de les competicions “més fortes del món”, asseguren des de la RFEF. És el tercer esglaó del futbol espanyol, però amb un nivell superior al de la majoria de les segones divisions d'Europa, exceptuant les de les grans lligues. Aquest atractiu futbolístic, sense anar més lluny, ha possibilitat el fitxatge de Lucas Pérez per a un Primera Federació, el seu Deportivo de La Coruña, o que a un equip d'aquesta categoria -l'AD Ceuta- l’hagi hagut d'eliminar el FC Barcelona de la Copa del Rei a vuitens de final. Una part d’aquest èxit correspon als ajuts que parteixen de les arques de la Federació espanyola, uns 20,5 milions d’euros.

Tota l'actualitat de Primera Federació


L'esglaó de bronze del futbol espanyol està dividit en dos grups, de 20 equips cadascun. Són 40 clubs en total als quals la temporada 2021-22 se'ls va repartir uns 20 milions en total, fet que suposa entre ajudes directes i indirectes uns 500.000 euros per club que representen prop del 20% del pressupost d'un equip mitjà de la categoria. Per a aquesta 2022-23, en el seu segon any de vida, està previst que se superi aquesta quantitat.

Entre un 20% i un 30% extra a cada club

Quin valor real té aquesta injecció des de la RFEF de més de 20 milions? Avui dia, les ajudes donades per la Federació espanyola representen més del 20% dels ingressos totals del 72% dels clubs de la categoria i no hi ha cap altra font d'ingressos unitària que superi aquesta quantitat. Posant la lupa en clubs amb menys recursos econòmics, per al 40% de clubs de la categoria aquesta partida representa més del 30% dels ingressos totals. En altres paraules, aquests ingressos democratitzen més aquest tercer esglaó del futbol espanyol i suposen un impuls important en aquest primer any de la nova competició.

Quan es va decidir posar en marxa aquesta Primera Federació, la RFEF també va negociar la col·laboració del CSD, que contribueix aportant el 0,5% del que s’ingressa pels drets audiovisuals. D'aquesta manera, si a les ajudes de la Federació sumem les del CSD, les dades són les següents:

  • Tots dos ingressos representen més del 30% dels ingressos totals per a més del 50% dels clubs de la categoria
  • Hi ha clubs per als quals els ajuts de la Federació representen el 74% dels seus ingressos totals i si hi sumem els ajuts del CSD suposen el 83% dels seus ingressos totals.


Cada club té les seves pròpies necessitats i proporcionalment a uns els ajudaran més que als altres. El que sí que reflecteixen aquestes dades és que, en suma, aquesta inversió tant des de la RFEF com del CSD contribueix a enfortir la Primera Federació en el seu conjunt i com a 'producte' de qualitat capaç de competir a la gespa amb les millors lligues del món.

Així ajuden les altres federacions grans a Europa

L'aposta i la inversió de la RFEF per aquesta Primera Federació proporcionalment és la més forta entre totes les federacions a nivell europeu -i, per tant, a nivell mundial- atenent al següent estudi realitzat d'ajudes que es realitzen en altres països amb dinàmiques similars com Anglaterra, Itàlia, França i Alemanya (en altres països com Portugal, Grècia, Holanda, Dinamarca… no hi ha cap mena d'ajuts i la filosofia econòmica de la tercera categoria nacional és molt diferent de la d'Espanya).





Més control econòmic per elevar el nivell

En aquest any i mig de camí existeix una satisfacció general per aquesta nova competició, encara que dins de la RFEF són conscients que s'han de continuar fent passos endavant per continuar amb la seva consolidació i creixement. Una de les primeres mesures que es prendran a curt termini serà el compliment formal de les obligacions dels clubs en els temes de control econòmic i una transparència en l'estat econòmic financer de cada club.

Aquesta transparència permetrà a la RFEF implantar un sistema de control econòmic rigorós basat en el model UEFA de llicència prèvia. És a dir, que el club haurà d'obtenir una llicència que expedirà la Federació espanyola per competir en què el control econòmic tindrà un pes important. Qui no compleixi els requisits de la llicència i de compliment econòmic no podrà continuar competint la temporada que ve en la categoria (igual que fa la UEFA). D'aquesta manera, s'ajudarà a la professionalització de la tercera categoria nacional.

Només amb l'exigència, rigor, compromís i esforç de totes les parts s'aconseguirà una Primera Federació més forta i que permeti que no es quedin en una cosa residual els casos com els de Lucas Pérez o l'AD Ceuta. L'objectiu de la RFEF és que, a curt termini, la Primera Federació tingui poc a envejar a la Segona Divisió espanyola.