Màxim nivell
Màxim nivell

A jugar a futbol platja: 
com Espanya ha esdevingut potència mundial en temps rècord

Scroll down.
  • Text: Manuel Nieto
  • 29 desembre 2022

Fins al 2009 no es va disputar el primer torneig nacional de futbol platja i actualment grans figures mundials juguen en clubs espanyols.

Espanya és un dels països amb més litoral del món amb gairebé 8.000 quilòmetres de costa. En ells, la platja és la protagonista sent un dels grans atractius del país. Com a gairebé qualsevol racó de la pell de brau, el futbol també és present sobre la sorra daurada, blanca o negra volcànica, segons el cas. I amb això només era qüestió de temps (i inversió) que la cultura del futbol platja comencés a créixer al nostre territori fins a convertir-se, actualment, en un dels referents mundials atresorant-hi les figures mundials més grans.

Andrea Mirón (finalista a Best Player el 2021 i 2022), Carol González (Millor Jugadora del Món el 2019) o Lorena Asensio amb Salvador Ardil 'Chiky', Francisco Jesús Donaire (Best Goalkeeper el 2014 i finalista el 2022), Antonio , Eduard Suarez o Miguel Ángel Santiso ja no busquen anar a Itàlia, Portugal, Israel, Alemanya o Polònia, ara els nostres millors futbolistes donen prioritat al campionat nacional. I les figures internacionals –masculines i femenines– ara juguen aquí. Des de les millors futbolistes brasileres -Adriele Rocha (Millor Jugadora del Món 2022 i finalista el 2018, 2019 i 2021) o Bárbara Colodetti (finalista Best Player el 2022)- i angleses -Molly Clark (Best Player el 2021), Short- diversos jugadors de la selecció suïssa -actual campiona d'Europa-, brasilers com Catarino o japonesos com Takaaki Oba. Tots escullen la sorra de platja espanyola per desenvolupar el seu futbol.

Aquest talent individual té el seu efecte en el col·lectiu i ha provocat que entre els set millors equips de futbol platja femení n’hi hagi cinc d’espanyols, segons el rànquing de Beach Soccer World Wide: Bonaire Terrassa (número u actual Campió d'Europa), AIS Playas de San Javier (Múrcia), Madrid CFF, CD Higicontrol (Melilla) i Cacereño Femení; i en masculí, el tercer és el Levante UD.

La millor selecció femenina del món

A nivell de seleccions, Espanya també ratifica aquest estatus de potència mundial del futbol platja tant amb la masculina com amb la femenina:

Selecció espanyola femenina de futbol platja:

Ha acabat la temporada liderant el rànquing internacional amb 1.400 punts, davant d'Anglaterra (1.181 punts), Rússia (701 punts) i el Brasil (684 punts).

Aquest any es va proclamar campiona a la primera fase de l'Euro Beach Soccer League (EBSL) a Nazaré (Portugal) i al Mundialet 2022 de Maspalomas (Canàries). Alhora, va aconseguir el títol a l'AWBG European Qualifier a Catània (Itàlia) i plaça per als II Jocs Mundials de Bali de 2023. Va acabar quarta a la Superfinal de l'EBSL de Càller (Itàlia), assegurant també la classificació per als III Jocs europeus de Cracòvia 2023.

El seleccionador nacional de futbol platja, Christian Méndez, dona alguna pista del perquè aquest èxit: “La Reial Federació Espanyola de Futbol està apostant molt pel futbol platja, s'està donant contingut a nivell nacional per part de les diferents Federacions Territorials i això fa que tinguem moltes eines per treballar”.

Conceptes bàsics del futbol platja:

El camp ha de fer entre 35 i 37 metres de llarg i entre 26 i 28 metres d'amplada. Es desenvoluparà en una superfície llisa de sorra, anivellada i per a competicions internacionals la sorra ha de ser de gra fi.

Cada partit consta de tres períodes de 12 minuts i els descansos entre cadascun no han de ser més de 3 minuts. Cap partit de futbol platja pot quedar en empat, si això succeeix s'hi afegeix un temps de 3 minuts, seguit d'una tanda de penals per definir un guanyador. El temps del partit es para quan un jugador està lesionat o si l’àrbitre assenyala un tir lliure directe o un penal.

Cada equip consta d'un màxim de 5 jugadors, un serà el porter i el partit no podrà iniciar-se o serà suspès si hi ha menys de tres jugadors al camp. Cada equip pot tenir 7 jugadors suplents i el nombre de canvis és il·limitat.

No es permet l'ús de calçat, únicament proteccions elàstiques que no cobreixin totalment els turmells i dits.

Per a cada partit hi ha dos àrbitres i hi ha tres tipus d'amonestacions: targeta groga per advertir jugadors, targeta blava per suspendre per dos minuts jugadors i la targeta vermella per a l'expulsió del partit.

Chiky, estrella mundial del futbol platja

A aquests èxits col·lectius els segueixen altres individuals que han provocat que diversos futbolistes espanyols siguin referents del futbol platja internacional.

Soccer Millor Gol de l'any 2022 (Beach Soccer TV)
Play Vídeo
Soccer Millor Gol de l'any 2022 (Beach Soccer TV).

Entre els homes, el futbolista espanyol més reconegut és Salvador Ardil Navarro 'Chiky'. Ha estat l'elegit Millor Gol de l'Any a la Gala Beach Soccer Stars, a més de ser nominat al Millor Jugador de l'Any i estar inclòs en el Quintet Ideal de la temporada. Chiky va ser designat com a MVP del Mundialet de Canàries i al Qualifier Europeu per al Mundial de Bali 2023. En aquest mateix torneig també es va alçar amb el títol de màxim golejador i Francisco Jesús Donaire 'Dona' va ser elegit com a Millor Porter, estant també nominat a Millor Porter de l'any als Beach Soccer Stars.

Pel que fa a les futbolistes espanyoles, doblet de Lorena Asensio com a Top Scorer i MVP al Mundialet 2022 de Maspalomas, guardó de màxima golejadora per a Cristina González 'Cris' a l'AWBG European Qualifier de Catània ia l'EBSL Superfinal de Càller, Adriana Manau va ser triada com a MVP i Laura Gallego designada com a Millor Guardameta. A més, Andrea Mirón va estar per segon any consecutiu entre les tres nominades a Millor Jugadora de l'Any als Beachs Soccers Stars de Dubai.

Com s'ha aconseguit aquest ascens meteòric del futbol platja a Espanya?

La forta aposta de la RFEF les tres últimes temporades -amb la corresponent inversió econòmica- ha fet que el campionat nacional s'estigui situant al nivell dels més potents i amb més tradició, com són l'italià i el portuguès. Cal apuntar que aquest és un esport jove a Espanya ja que les competicions nacionals de la RFEF van arrencar el 2009, amb el primer Campionat d'Espanya de Seleccions Territorials, celebrat a Melilla i en què van participar vuit seleccions: Federació de Futbol de Castella-la Manxa, Federació Canària de Futbol, Federació de Futbol de la Regió de Múrcia, Reial Federació Melillenca de Futbol, Federació Gallega de Futbol, Federació Catalana de Futbol, Federació de Futbol de Ceuta i la que es va proclamar primera campiona d'Espanya, la Federació de Futbol de les Illes Balears.

A partir d'aquí, el creixement ha estat majúscul fins a arribar a l'actual explosió provocada per l'esmentada inversió en els tres últims anys. D'aquest primer campionat del 2009 s'ha passat a 18 campionats que se celebren actualment a Espanya sota el paraigua de la RFEF:

  • Tres campionats d'Espanya de clubs: Primera i Segona divisió masculina (amb deu equips cadascuna) i Primera divisió femenina (amb 14 equips). Els campions de Primera són el Levante UD (masculí) i AIS Playas de San Javier (femení)
  • Dos tornejos de Copa, masculina i femenina, en cadascuna de les quals han participat vuit equips (vencedors de les seves respectives competicions territorials) i els campions dels quals són l'AIS Playas de San Javier (femení) i CD Melistar, de Melilla (masculí)
  • Dos de Supercopa, masculina i femenina, que té com a actuals campions el Levante UD en masculí i l'AIS Playas de San Javier, en femení.
  • Sis tornejos de seleccions autonòmiques, en categories absoluta masculina (campiona Andalusia) i femenina (campiona Melilla), sub 19 masculina i femenina, cadet i infantil.
  • Quatre de clubs de base: juvenil (Melilla CD), Cadet (CD Fran Mejías, Andalusia), Infantil (Ciudad de Cadis, Andalusia) i Aleví (Peña Real Madrid Melilla)
  • Un torneig de futbol platja inclusiu, en la modalitat del qual la RFEF és pionera al món. Aquest any ha estat el Tercer Campionat Nacional que se celebra, amb triomf de la Federació de Futbol de la Regió de Múrcia.

D'aquesta manera, l'any es tanca amb més de 400 partits disputats, 376 retransmesos en streaming per la RFEF. Havent-hi participat 59 clubs diferents i més de 1.000 futbolistes i tècnics. Pel que fa a les Territorials, hi han pres part 15 de les 19 Federacions, amb 52 Seleccions -més de 900 futbolistes i tècnics-. I s'han celebrat campionats i fases en onze seus diferents: Cadis, Màlaga, El Viso i Alcaracejos (Còrdova), Torrox (Màlaga), Capdepera (Illes Balears), Mazarrón (Múrcia), Salou i Torredembarra (Tarragona), Huelva i Ciudad Real.

¿Què és el següent? El continu creixement i expansió del futbol platja no té límits ja que no és exclusiu només a les platges i hi ha una tendència de construir camps permanents de futbol platja a l'interior. L'atractiu i l'espectacularitat d'aquest tipus de futbol segueix sumant adeptes i cada cop serà més freqüent veure la imatge insòlita de treure’s sorra de platja de sobre al mig de l'altiplà castellà.