L’aigua s’uneix a la lluita davant el canvi climàtic

L’aigua té un paper clau en la reducció de la pobresa, el desenvolupament dels territoris i la sostenibilitat ambiental

Gema Carrasco


Un any més, el 22 de març se celebra el Dia Mundial de l’Aigua amb l’objectiu de crear consciència sobre els 2.200 milions de persones que viuen sense accés a aigua potable i buscar solucions que estiguin alineades amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 6: aigua i sanejament per a tothom el 2030. És clar que l’aigua és fonamental per al progrés socioeconòmic, l’energia i la producció d’aliments, els ecosistemes saludables i per a la supervivència mateixa dels éssers humans. A més, és part crucial de l’adaptació al canvi climàtic i el vincle indispensable entre la societat i el medi ambient. Aquest any, les Nacions

Aquest any, les Nacions Unides (ONU) ens conviden a reflexionar sobre el canvi climàtic i la seva relació directa amb la gestió de l’aigua. Hem d’entendre que l’ús que fem de l’aigua serà fonamental a l’hora de reduir les inundacions, les sequeres, l’escassetat i la contaminació, i ajudarà a combatre el canvi climàtic. A més de l’ODS 6, aquest any cobra més rellevància l’ODS 13: Acció pel clima i l’ODS 17: col·laboració publicoprivada per unir esforços i impulsar aliances que ofereixin solucions en la gestió sostenible de l’aigua que tinguin en compte tres dimensions: la social, la financera i la mediambiental.

La innovació i la tecnologia són importants per reduir la petjada de carboni.

Formar part del canvi

Segons dades de l’ONU, la disminució dels recursos d’aigua dolça serà d’un 40% per a l’any 2030. Per la seva part, l’Informe Mundial de l’ONU sobre Recursos Hídrics (2018) preveu un augment en la demanda de l’aigua d’entre el 20% i el 30% per al 2050. Aquestes dades ens podrien portar a una crisi mundial de l’aigua. Per aquest motiu necessitem generar solucions, mesures i fets concrets que impactin en la consecució dels ODS.

Empreses com Aqualia, especialitzada en la gestió del cicle integral de l’aigua, estan apostant per la integració dels ODS en la seva estratègia empresarial per poder ser actors protagonistes del canvi mundial. El canvi climàtic és un repte global que amenaça el futur del nostre planeta, per això Aqualia, connectada amb més de 25 milions d’usuaris de tot el món, és conscient que ha de ser part de la solució. La innovació i la tecnologia són essencials a la companyia per buscar solucions viables en eficiència energètica i per reduir l’empremta de carboni.

L'augment de la població mundial, la menor disponibilitat d'aigua potable i un creixement de la demanda podrien situar-nos davant d'una crisi mundial de l'aigua

Economia verda i descarbonitzada

En aquest sentit, per a Aqualia és prioritari disminuir l’impacte de la seva activitat en el medi ambient. El 2014 es va convertir en la primera empresa espanyola del seu sector a calcular la petjada de carboni de tota la seva activitat i registrar-la. Després d’aquest primer pas, ha desenvolupat més projectes que busquen avançar cap a una economia sostenible i baixa en carboni. Alguns d’ells tenen l’objectiu d’eliminar els contaminants de l’aigua residual que produïm a les llars per transformar- los en biogàs.

Un dels projectes coordinat per Aqualia es ABAD Bioenergy, seleccionat pel Ministeri per a la Transició Tecnològica dins del Projecte Clima del Fons de Carboni per a una Economia Sostenible, amb el fi de reduir els gasos d’efecte hivernacle.

Smart Green Gas és un altre dels projectes coordinats per l’empresa de gestió de l’aigua i recolzat pel Centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial i fons europeus FEDER. L’objectiu és generar biometà per a vehicles a partir del biogàs obtingut en els processos de depuració anaeròbia d’aigües residuals urbanes.

El projecte All-Gas produeix biocombustible basada en el cultiu de microalgues a baix cost.

Per estalviar emissions la generació d'energia en la gestió del cicle de l'aigua és clau. Aqualia ha aconseguit augmentar la producció de biogàs significativament i reduir el consum d’energia combustible en un 6,59% i d’energia elèctrica en un 2,49%. El potencial de l’energia generada seria suficient per proveir una flota de 10.000 vehicles.

El projecte All-Gas produeix biocombustible basada en el cultiu de microalgues a baix cost.

Col·laboració pública i privada

La societat espanyola és coneixedora dels desafiaments climàtics als quals ens enfrontem. Hem aconseguit un benestar que es recolza en l’excel·lència dels serveis públics com són educació, sanitat i el que podem denominar ‘serveis ciutadans’: llum, aigua, telecomunicacions, serveis mediambientals… Per aconseguir la seva eficiència, s’ha de destacar la importància del sistema de col·laboració publicoprivada amb el qual comptem i que fa possible abordar projectes d’infraestructures i millorar la prestació dels serveis públics.

No obstant, encara queden grans reptes per davant, tant econòmics com polítics, socials i mediambientals que hem d’afrontar. La transició cap a un model d’economia circular, la consecució dels ODS, la creixent despoblació de les zones rurals, i la governança i finançament dels serveis públics són alguns dels reptes que amenacen l’actual nivell de confort de la societat espanyola.

Compartir

© Copyright 2020. Proyecto elaborado por Becontent. Queda prohibida cualquier reproducción, uso o cesión.

Redacción: Atala Martín, Cecilia Vega, Gema Carrasco, Thais Escamilla, Beatriz García - Diseño y maquetación: Javier Pineda

Utilizamos cookies propias y de terceros para analizar sus hábitos de navegación y elaborar información estadística. Sus datos de navegación nos permiten a nosotros y a otras compañías seleccionadas crear perfiles y mostrarle contenidos, servicios y publicidad adaptados a sus preferencias. Si quiere modificar los permisos de las cookies publicitarias puede hacerlo a continuación. Si continúa navegando acepta su uso. Más información y cambio de configuración - Cerrar