arrow_back

Com la innovació ens pot portar a un món sense fum

Al llarg de la història de la humanitat, el progrés ha estat impulsat per la innovació. Des de les èpoques més primitives fins a l'actualitat, la nostra societat ha evolucionat gràcies a noves idees i descobriments que han transformat la manera com vivim. Cada pas endavant ha estat resultat de l'enginy humà i el desig de millorar les nostres vides.

La cerca constant de progrés i millora ha estat una característica inherent a la humanitat des de temps remots. Al llarg de la història, la innovació ha estat la força impulsora darrere d'importants canvis i avenços en la societat. Avui ens trobem en un moment crucial en què la inversió científica està obrint noves possibilitats per abordar un dels desafiaments més complexos de la nostra era: l'hàbit de fumar.

Avenços científics amb impacte en la salut pública

La innovació desencadena un efecte dòmino que s'estén més enllà d'un sol sector i pot tenir un impacte profund en la salut i la qualitat de vida de les persones. Un exemple paradigmàtic de com la innovació pot canviar radicalment la societat el trobem en la indústria automobilística. El 1958, l'enginyer suec Nils Bohlin, empleat de Volvo, va revolucionar la seguretat viària en redissenyar el cinturó de seguretat de llavors pel de tres punts que coneixem actualment. Quan es va fer obligatori el seu ús a l'estat de Victòria, Austràlia, el 1971, la mortalitat per accidents de trànsit va disminuir significativament en tan sols un any.

El principi de reducció del dany és un altre enfocament que ha guanyat terreny en diversos sectors. La idea de millorar constantment, encara que la solució proposada no sigui perfecta, és un element essencial per al progrés. Observem com la indústria ha abraçat la tecnologia per millorar la qualitat de vida, des del reemplaçament de carn per productes d'origen vegetal fins a la reducció del consum de sucre i la producció d'energia a partir de fonts renovables.

Col·laboració publicoprivada

El sector privat ha tingut un paper crucial en aquest desenvolupament, però perquè tingui un impacte significatiu, cal una col·laboració juntament amb el sector públic. La col·laboració entre tots dos permet amplificar l'efecte positiu i generar canvis més ràpids i significatius en benefici de la societat.

Tot i això, l'hàbit de fumar ha estat un desafiament complex en aquest context. Durant molt de temps, la indústria tabaquera no va tenir les eines tecnològiques i científiques per oferir una alternativa menys perjudicial a les cigarretes que tots coneixem. No obstant això, actualment, la tecnologia i la ciència han assolit nivells sense precedents, cosa que ha permès que empreses com Philip Morris transformin completament el seu model de negoci i s'enfoquin en el desenvolupament de productes lliures de fum.

Innovació en la indústria tabaquera

Tot i els esforços per reduir el consum de tabac, l'Organització Mundial de la Salut estima que el nombre de fumadors no disminuirà significativament els propers anys. Per tant, és imperatiu que la indústria tabaquera explori solucions basades en ciència per oferir millors alternatives a aquells fumadors adults que, altrament, continuarien consumint tabac i nicotina de la forma més perjudicial: la cigarreta.

En aquest context, la inversió de Philip Morris en ciència, tecnologia i desenvolupament de productes ha donat lloc a innovadores alternatives lliures de combustió i fum. En paraules de Jennifer Motles, directora de Sostenibilitat de PMI: “Un canvi de paradigma comporta nous desafiaments, oportunitats i responsabilitats però, sobretot, un objectiu compartit”, i afegeix: “La nostra intenció de desenvolupar i comercialitzar alternatives menys perjudicials a les cigarretes està en total sintonia amb les metes de l’OMS i les expectatives dels fumadors i la societat”.

No en va, la transformació de l'empresa en els darrers 15 anys ha estat única, amb una inversió propera als 11 mil milions de dòlars des del 2008, destinats a la investigació científica, la tecnologia punta, el desenvolupament de productes i la fabricació eficient. Per això, ja compta amb un equip de més de 1.500 experts i científics que treballen en els seus dos centres d'R+D, un a Suïssa i un altre a Singapur, per fer realitat aquest futur lliure de fum que s'ha marcat la companyia com a objectiu.

No obstant això, per aconseguir un canvi encara més significatiu i accelerar aquest procés, és crucial que tots els actors rellevants, incloent-hi la comunitat científica i les autoritats públiques, col·laborin i donin suport a aquest canvi, i així poder generar un impacte en la salut pública general, com ja s'està fent en altres països.

Ara bé, cal tenir en compte que aquestes alternatives no estan exemptes de risc i el seu ús comporta la inhalació de nicotina, que és addictiva. Encara que la millor decisió que qualsevol fumador pot prendre és deixar completament de consumir tabac i nicotina, o no haver començat mai, la ciència demostra que canviar totalment a les alternatives sense fum és una millor opció que seguir fumant. El desafiament és afavorir el debat basat en evidència científica sobre el paper que aquestes alternatives poden jugar per reduir el risc de dany per als fumadors i provocar un canvi positiu en la salut pública.