arrow_back

Un futur lliure de fum. El projecte més gran de Philip Morris

Un futur lliure de fum. Fa anys, aquest objectiu semblava impossible d'assolir, però cada cop és més a prop per a la societat actual. Un repte que ha esdevingut el projecte en què està immers Philip Morris. L'empresa tabaquera es troba en plena transformació tecnològica i ha aconseguit desenvolupar dispositius que, avalats per la ciència, eliminen el fum i redueixen el dany, encara que no són innocus.

La innovació i la ciència són la fórmula per aconseguir aquest futur sense fum. Ara cal oferir una alternativa a aquells fumadors adults que altrament continuaran fumant, i que tingui el potencial de reduir el dany que comporta l'hàbit de fumar.

La realitat ens ha demostrat que les polítiques actuals de cessació i prevenció del tabaquisme no són suficients per reduir de forma dràstica el nombre de fumadors, una altra via complementària és necessària: les estratègies de reducció del dany.

Una empresa tabaquera treballa per eliminar el fum

Encara que pugui semblar paradoxal, una companyia com Philip Morris, coneguda per ser una de les tabaqueres més grans i més antigues del món, també és una de les pioneres en el desenvolupament d’alternatives del segle XXI a les cigarretes, dispositius que eliminen la combustió i, per tant , el fum, que és la principal causa de les malalties relacionades amb l’hàbit de fumar.

Fa gairebé dues dècades, la companyia va començar un procés de transformació sense precedents al sector i que segueix liderant actualment. Fins ara, ha invertit més de 10.700 milions de dòlars per fer possible aquesta realitat i compta amb més de 1.500 científics de diferents disciplines, com ara biomedicina, farmacologia o toxicologia. A més, les cinc oficines de propietat intel·lectual més grans del món ja li han concedit 2.500 patents sobre tecnologies lliures de fum. És tota una inversió en desenvolupament tecnològic.

Innovació tecnològica per aconseguir un futur sense fum i sense cigarretes

L'Organització Mundial de la Salut estima que aproximadament 1.100 milions de persones fumen actualment, i preveu que aquesta xifra no disminuirà de manera significativa en els propers anys. Sense cap dubte, la millor opció per a totes aquestes persones seria abandonar completament tant el tabac com aquells productes que continguin nicotina.

No obstant això, per a aquells fumadors adults que mantindran l'hàbit, hem de posar a la seva disposició tota la informació existent sobre la ciència que avala les alternatives lliures de fum, perquè puguin prendre decisions informades.

Aconseguir la substitució progressiva de les cigarretes per alternatives sense fum comporta una aposta decidida per la innovació tecnològica amb una forta base científica, mitjançant estudis i investigacions.

Revertir l’impacte amb alternatives lliures de fum

Des de Philip Morris asseguren que el seu principal objectiu és revertir l'impacte que els seus productes tenen en la salut, a través del desenvolupament i de la innovació tecnològica, procurant oferir millors alternatives per als fumadors adults que altrament continuarien fumant. Com a conseqüència, si una proporció significativa canvien a productes potencialment menys nocius, es generarà un impacte positiu en la salut de la població general. És més, entre els seus propòsits hi ha deixar de vendre cigarrets en uns 15 anys a diversos països. Però, és clar, no és un objectiu que pugui aconseguir Philip Morris de manera individual; cal la col·laboració de la resta de parts interessades, com les autoritats públiques i les comunitats mèdica i científica.

Altres objectius que la companyia s'ha marcat per als propers anys són:

  1. Que més de 40 milions de fumadors adults a nivell global hagin canviat els dispositius sense fum i hagin deixat de fumar el 2025.
  2. Aconseguir ser una companyia majoritàriament lliure de fum pels ingressos nets totals procedents de les alternatives lliures de fum el 2025.
  3. La companyia estima que en uns 10-15 anys poden desaparèixer les cigarretes en molts països.

Dos objetivos principales de la compañía para 2025

La cooperació és necessària per assolir objectius

Si els països aconsegueixen coordinar els seus esforços per desenvolupar uns marcs reguladors apropiats al voltant dels dispositius lliures de combustió, i la comunitat científica avalua objectivament les evidències científiques existents i hi contribueix generant els seus propis estudis, la cigarreta podria arribar a ser un objecte del segle XX, a partir de la propera dècada.

Recentment Jacek Olzcak, CEO de PMI, va fer una crida als governs de tot el món perquè segueixin els exemples de països com Suècia o el Regne Unit i adoptin polítiques que ofereixin als fumadors adults que no abandonen l'hàbit accés a informació rigorosa sobre les alternatives sense fum, de manera que puguin prendre decisions informades. Olczak està convençut que entre tots podem aconseguir que les cigarretes es converteixin en un objecte del passat.

En definitiva, hi ha la possibilitat d'ajudar a combatre l'impacte que genera el tabaquisme en la salut pública si aconseguim complementar les estratègies existents de prevenció i cessació amb un enfocament de reducció del dany, que afavoreixi que els fumadors adults que altrament continuarien fumant canviïn a millors alternatives, revertint-ho en un impacte positiu en la salut pública.