arrow_back

Fets, transparència i comunicació: construint un futur sense fum

Més enllà de les paraules, són els fets provats amb una base científica els que generen confiança. Aquest aspecte és tan important que des de fa temps es fan estudis per analitzar com la població percep les empreses i els organismes, i valorar la confiança que els generen.

En aquest sentit, l'empresa dedicada a la comunicació global, Edelman, elabora cada any un informe anomenat “Baròmetre de confiança”, que estudia precisament això: confiança i credibilitat. En l'edició del 2022, destacava com les empreses s'han posicionat en “un nou rol com a agents del canvi”, i com per primera vegada s'havien convertit en institucions competents i ètiques, ja que són capaces de donar una resposta a les necessitats dels consumidors. No obstant això, en l'última edició del 2023, l'informe assenyala diverses preocupacions entre la població espanyola, sent la polarització de la societat, alimentada entre altres per la desinformació, una d'elles. Per tant, els usuaris “situen més expectatives a les empreses” i demanen a aquestes organitzacions “que assumeixin compromisos de col·laboració amb el Govern, sense caure en la politització i actuant com a defensors de la transparència informativa”.

La transparència i l'estudi científic són la base sobre la qual es construeix la confiança, un aspecte vital per a empreses com Philip Morris, que assegura que “la companyia entén la necessitat de continuar construint legitimitat i confiança sent honesta, respectuosa, justa i transparent i alineant les accions amb les paraules en totes les àrees del seu negoci”.

Mantenir la confiança de la societat només s'aconsegueix a força de feina i fets reals. I actualment, la població s'enfronta a diferents reptes com mantenir el suport en aspectes tan importants com la comunitat científica. I aquest mateix escenari és on desenvolupen la seva activitat les empreses de tots els sectors.

Oferir un futur sense fums de manera responsable

Encara que Philip Morris International és àmpliament coneguda com una empresa de cigarretes, el 2016 va anunciar el seu nou propòsit: oferir un futur sense fum centrant els seus recursos a desenvolupar, fonamentar científicament i comercialitzar de forma responsable productes sense fum que siguin menys nocius que fumar, amb l’objectiu de substituir completament les cigarretes com més aviat millor.

Aquest canvi de paradigma es produeix després d'haver escoltat el clam la societat per buscar solucions al mal que produeixen les cigarretes, i sent conscients que les polítiques actuals de prevenció i cessació del tabaquisme no estan tenint tot l'èxit que s'esperava: segons dades de l'OMS, actualment hi ha més de 1.100 milions de fumadors, i és una xifra que no s'espera que decreixi de manera substancial. Per això, per a aquestes persones que continuaran consumint tabac de la forma més perjudicial (les cigarretes) cal donar-los accés a tota l'evidència científica disponible sobre les alternatives a la cigarreta perquè puguin prendre decisions informades.

Philip Morris assegura que “un futur sense fum és assolible, i els beneficis que pot aportar a les persones que altrament continuarien fumant, i per tant a la salut pública mundial, són enormes. No obstant això, no ho podem aconseguir de manera individual. Juntament amb les autoritats públiques i la comunitat científica, així com amb la societat civil, podem aprofitar al màxim aquesta oportunitat”.

Moira Gilchrist, Vicepresidenta de Comunicación Estratégica y Científica del Philip Morris Internacional

En paraules de Moira Gilchrist, Vicepresidenta de Comunicació Estratègica i Científica de Philip Morris Internacional:

“Accepto que hi hagi desconfiança sobre el que fem a PMI. Però potser el que és bo de la ciència és que al final resulta impossible ignorar-la. En el nostre cas, la ciència demostra que les nostres alternatives sense fum -encara que no estan exemptes de risc- són una opció millor que les cigarretes per a aquells adults que altrament continuarien fumant”


La transparència promou el desenvolupament científic

Actualment, la societat demana cada vegada més transparència a les empreses i necessita tenir accés directe a informació i evidències que demostrin que estan donant suport a companyies que contribueixen a un món millor.

La majoria dels sectors estan en plena transformació amb un objectiu: reduir l'impacte que generen els productes en la salut, en el medi ambient o en la societat en general. El sector del tabac no n'és una excepció.

Com comentàvem, Philip Morris fa més d'una dècada que es transforma per assolir un futur lliure del fum de les cigarretes, a través de noves alternatives basades en ciència, que redueixin el risc de dany en comparació de continuar fumant. En aquest sentit, des de la companyia entenen aquesta necessitat de transparència i d’intercanvi obert de resultats i mètodes que fa que es promoguin les millors pràctiques en el desenvolupament científic. Així, entre els anys 2008 i 2022, han publicat 511 estudis científics que comparteixen obertament a la seva web oficial pmiscience.com. Estan fent una aposta total per la ciència, per això és tan important que es coneguin les conclusions de tots els seus avenços.

En paraules de Moira Gilchrist, VP de Comunicació Científica i Estratègica: “Accepto que hi hagi desconfiança sobre el que fem a PMI. Però potser el que és bo de la ciència és que al final resulta impossible ignorar-la. En el nostre cas, la ciència demostra que les nostres alternatives sense fum -encara que no estan exemptes de risc- són una opció millor que les cigarretes per a aquells adults que altrament continuarien fumant”.

Entendre les alternatives lliures de fum

Per entendre la diferència que hi ha entre les alternatives lliures de fum i les cigarretes, és important conèixer-ne les característiques i la ciència que hi ha darrere.

D'acord amb la companyia i en línia amb l'enfocament que estan adoptant cada cop més països del nostre entorn, les alternatives sense fum s'han de concebre com una eina complementària a les polítiques de prevenció i cessació actuals. Així, incorporant aquesta tercera via s'afavorirà que els fumadors adults que altrament continuarien fumant cigarretes (la forma de consum de tabac i nicotina més nociva i més estesa que existeix) canviïn a alternatives sense fum, cosa que generarà un impacte positiu en la salut pública.

En paraules del director financer de Philip Morris, Emmanuel Babeau: “Estem convençuts que la millor manera d'aconseguir un canvi sistèmic i d'impacte és transformant des de dins cap a fora, col·laborant de forma constructiva amb les diferents parts de la societat i, en darrera instància, substituint les cigarretes per productes sense fum”.