Lleida

Nit de Sant Joan al Pirineu lleidatà

Foto de Lleida en la noche de Sant Joan

El foc cobra un protagonisme especial la nit més llarga de l’any.

El solstici d’estiu arrenca amb força a les comarques del Pirineu lleidatà amb les tradicionals baixades de falles, amb la icònica imatge de les serps de foc descendint pels pendents de la muntanya. Aquesta festa s’ha popularitzat els últims anys gràcies al fet que la Unesco li va atorgar el reconeixement de patrimoni cultural immaterial de la humanitat, però és una tradició ancestral que es repeteix cada any en diferents pobles de la muntanya lleidatana per Sant Joan, amb una presència especial a diferents localitats de la comarca de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i Sobirà i l’Alt Urgell. Boí, Casós, el Pont de Suert, Vilaller, Barruera, Erill la Vall i Taüll són alguns dels pobles ribagorçans amb forta tradició fallera, però també cal destacar les falles d’Alins i Isil al Pallars Sobirà, la Pobla de Segur al Pallars Jussà i Alàs i Cerc a l’Alt Urgell, que completen el calendari.

A la Vall d’Aran també hi ha municipis que celebren l’arribada de l’estiu amb foc, però amb un format propi. A les localitats araneses de Les i Arties es conserva la tradició de cremar un avet la nit més llarga de l’any, la vigília de Sant Joan.

Reconeixement

Patrimoni de la humanitat

El desembre del 2015, la Unesco va declarar les Falles que se celebren a l’estiu al Pirineu lleidatà com a patrimoni immaterial de la humanitat. Unes festes d’origen precristià que reben el nom oficial de Festes del Foc del Solstici d’Estiu dels Pirineus i que se celebren en un total de 63 municipis de Catalunya, Andorra, Occitània i la Franja.