CATALUNYA

Un estiu de festa en festa a l’estil català

Es tracta d’una selecció de celebracions populars que donen a conèixer la versió més folklòrica i tradicional de cada poble i ciutat.


Per Rocío Soler

En una societat amb tendència a l’individualisme, el sentiment d’unió i pertinença té moltíssim valor. Les arrels, la llar, les tradicions, el folklore i la cultura d’un poble o ciutat són els fonaments que construeixen la identitat de les persones que hi resideixen. El lloc a què un pertany, pel seu passat i història, pot definir la manera de veure la vida de la persona. És la màgia de sentir-se en comunitat, de fer prevaler els orígens del lloc i de venerar el territori, fet que converteix la seva celebració popular en una gran festa major. Catalunya, que entén de tradicions, té multitud de pobles i ciutats que, com cada any, al llarg de la temporada d’estiu porten a terme les seves festes majors. En elles, no poden faltar des dels mítics gegants, castellers, correfocs, balls de sardanes fins a tradicions més particulars de cada lloc com els set balls del Cercavila de l’imaginari a Vilanova i la Geltrú; el Ball de diables de les festes de Santa Tecla, a Tarragona; l’espectacle de l’Aquelarre, inspirat en la mitologia nòrdica, a Cervera, i la tan diversa faràndula a les festes del Tura, a Olot.

Històries i tradicions que sobreviuen de generació en generació, com si el temps no passés, amb l’objectiu de posar en valor la cultura i identitat del lloc.

Per això, la temporada d’estiu és idònia per traçar una ruta turística que coincideixi amb les festes majors, i d’aquesta manera, endinsar-se de ple en la vida de cada territori i conèixer entre gegants, castells, balls i espectacles el vessant més popular de Catalunya.

BARCELONA

Balls de Vilanova i la Geltrú

Del 14 de juliol al 6 d’agost

Aquest poble del Garraf celebra la seva multitudinària festa major en honor de la seva patrona, la Mare de Déu de les Neus. S’inaugura amb diversos correfocs, cercaviles, actuacions castelleres i concerts, entre altres activitats. Però destaca el Cercavila de l’imaginari, un conjunt de set balls inspirats en contes i llegendes del poble i interpretats el dia que conclou la festa per nens i nenes del municipi, que tenen entre 6 i 16 anys.

LLEIDA

A foc lent a Taüll

El 15 de juliol

La festa de La Baixada de falles de Taüll, està reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO i es tracta d’un camí de foc que va des de la muntanya de Torresplanes fins a Taüll. Per celebrar el solstici d’estiu, porten a terme una festa d’origen pagà que consisteix a pujar al far de la muntanya, encendre torxes i baixar caminant fins al poble. A l’arribar, les llancen a terra, creen una foguera i inauguren la festa.

GIRONA

Festes del Tura d’Olot

Del 6 al 10 de setembre

La Mare de Déu del Tura és qui posa nom a les festes d’Olot. És una de les festes més freqüentades de Catalunya i destaca pels molts actes i concerts a l’aire lliure, la gran majoria al nucli antic. És important remarcar el ball dels gegants, nans i cavallets a la plaça Major de la vila. Els Gegants d’Olot, el Gegant i la Gegantessa, encapçalats pel Cap de les Lligamosques, en són les figures més emblemàtiques.

TARRAGONA

Les bèsties de Santa Tecla

De l’11 al 24 de setembre

Les festes de la ciutat de Tarragona, que reben el nom de la seva patrona, són popularment conegudes. El Seguici popular és el nom que rep el conjunt d’activitats des del segle XIV. Balls, com el Ball dels diables i el Ball d’en Serrallonga, danses com el Ball de pastorets i el Ball de turcs i cavallets i bèsties que recorren els carrers com l’Àliga, que representa Tarragona, o el Lleó, la Cucafera i la Mulassa, entre d’altres.

LLEIDA

L’aquelarre de Cervera

Del 25 al 27 d’agost

El seu acte més característic és l’aquelarre de les nits de divendres i de dissabte, ple d’esoterisme. Dividit entre l’Encesa de la Universitat, tres actes i un correfoc final, la festa comença a les 23.30 h de la nit i acaba passades les 4 de la matinada. Es tracta d’un recorregut protagonitzat pel Correfoc del Ball de diables de Torredembarra i la invocació, aparició i recorregut del Mascle Cabró i les seves dames, les bruixes.

GIRONA

Santa Cristina i el mar

El 24 de juliol

Se sol relacionar Lloret de Mar amb l’oci nocturn; no obstant, té un important sentit del toc tradicional. Es tracta d’una processó marítima dedicada a la seva patrona en què tota mena d’embarcacions surten al mar per acompanyar fins a l’ermita la nau que transporta la imatge de Santa Cristina des de la platja. Una vegada arribats a la badia, els participants aixequen els rems i s’entona la salve marinera.

FESTES DE LA CIUTAT


La Mercè, festa grossa

Del 22 al 25 de setembre

Si bé les festes de Barcelona i de la seva patrona també reuneixen les característiques més identificatives de la festa major catalana, com el ball de gegants o els correfocs, ara per ara s’ha convertit en un macrofestival en què els concerts tenen una gran rellevància. Malgrat que encara no està confirmada la programació d’aquest any, el 2022 artistes i grups catalans com Rita Payés, Nico Roig, Els Catarres, La Pegatina, The Tyets, Doctor Prats i Stay Homas van protagonitzar el tan aclamat cartell de la Mercè.

FESTES DE BARRI


Gràcia i Sants, mítiques

Del 15 al 21 i del 19 al 27 d’agost

Les festes majors de Gràcia i Sants sempre han compartit un mateix èxit entre els catalans. Quan finalitzen les de Gràcia comencen les de Sants. Totes dues val la pena viure-les perquè comparteixen activitats com el concurs de carrers engalanats, multitud de concerts, tallers i activitats per a infants i adults i actes més tradicionals com correfocs, castellers i balls de gegants i capgrossos. Durant les setmanes de celebració els carrers d’aquests barris s’omplen d’ambient i de vida.

FESTES DE LA PROVÍNCIA


Les Santes de Mataró

Del 25 al 29 de juliol

En honor a Santa Juliana i Santa Semproniana, les festes de Mataró són popularment conegudes entre els catalans. La nit més important és la del 25 de juliol, la Nit boja, protagonitzada per càntics i gegants. Aquesta nit acaba amb la famosa Ruixada al parc central on els joves ballen mentre es mullen amb l’aigua que van tirant des de diferents punts del lloc. Així mateix, un dels seus actes més singulars és la missa cantada, la missa de Glòria, el 27 de juliol, que és el dia central i és festiu a la ciutat.