Pobles medievals :: El Periódico

VIATGE EN EL TEMPS

De pedra i amb encant

Envoltats d’història i de naturalesa, els pobles medievals són un dels principals atractius arquitectònics en el territori català

Per Daniela Pina

L’Edat Mitjana va deixar a Catalunya un llegat històric i arquitectònic que encara avui resisteix en les pedres que aixequen moltes de les seves poblacions.

Montblanc és, segurament, el rei dels pobles medievals a Catalunya. Situat a la província de Tarragona, aquesta localitat forma part de la ruta del Cister, que comprèn un total de 65 municipis ubicats entre els tres grans monestirs medievals cistercencs: el de Poblet, el de Santes Creus i el de Vallbona de les Monges. A més, Montblanc és reconegut mundialment pel seu patrimoni històric i arquitectònic. Passejar al voltant de la seva muralla, perdre’s pels carrers estrets del casc antic perfectament conservat i restaurat, prendre un cafè en alguna de les terrasses de la plaça Major i visitar l’Església de Santa Maria, ubicada al punt més alt del poble i construïda al segle XIV. Són alguns dels principals atractius turístics de Montblanc.

Un altre dels pobles medievals amb més encant del territori català és Guimerà, un municipi escalonat amb una organització urbanística molt singular. Situat a la comarca de l’Urgell, a la província de Lleida, i a meitat del recorregut del riu Corb, s’ha convertit en un dels imprescindibles per als amants de l’arquitectura medieval. A la seva part més alta, els visitants podran disfrutar d’unes meravelloses vistes de la Vall del Corb en diferents miradors.

A menys de 60 quilòmetres de la ciutat de Barcelona, a la comarca del Bages, se situa Mura, un petit poble medieval que dona entrada al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Els seus carrers i places medievals fan que el seu encant sigui incomparable i, entre els principals atractius que té destaquen el casc antic format per no més d’una desena de carrers, l’ermita de Sant Antoni de Mura, la font de l’Era i les restes del castell de Mura. A més, des d’aquest poble es poden fer excursions com arribar fins al Gorg del Pare.

Elegida com una de les poblacions més boniques d’Europa, Regencós és un dels grans desconeguts del Baix Empordà. Aquest petit poble ha viscut a l’ombra d’altres pobles medievals ubicats a la Costa Brava, com Pals, Peratallada o Palau-sator. No obstant, Regencós ofereix una bellesa arquitectònica del mateix nivell i sense tanta afluència de turistes.

Montblanc forma part de la ruta del Cister, que s’ubica entre els tres grans monestirs catalans.


A la comarca de l’Urgell, Guimerà destaca per la seva organització urbanística de forma escalonada.


A menys de 60 quilòmetres de Barcelona, els carrers i places de Mura presenten una bellesa inigualable.


Regencós ha sigut elegit per la CNN com un dels pobles més bonics del continent europeu.


CALENDARI

Fires i mercats medievals

De l’11 al 19 de juliol: Bagà

Com cada mes de juliol, el nucli antic de la ciutat de Bagà, celebra el seu mercat medieval: ceramistes, joiers, ferrers, espardenyers i tot un ampli ventall d’oficis treballen als carrers i sota l’estàtua de Galceran de Pinós.

Del 25 al 26 de juliol: Roda de Berà

Un viatge en el temps en ple casc antic de Roda de Berà que torna aquest any per omplir la localitat de paradetes i diferents atraccions relacionades amb l’època medieval. Com cada edició, els seus visitants també podran tastar la gastronomia de l’època.

Del 7 al 9 d’agost: Ripoll

El Mercadal del Comte Guifré, a Ripoll, és una cita anual en la qual el centre de la vila es converteix en l’epicentre d’una celebració que dura tres dies i en què es porten a terme espectacles, exposicions i tallers dirigits a les famílies.

Del 7 al 9 d’agost: Guimerà

Aquest any Guimerà celebra la 28a edició del seu Mercat Medieval. Una cita que es porta a terme des del 1994, quan es va voler recuperar aquesta antiga tradició. Així, aquest esdeveniment s’ha consolidat com una de les fires medievals més importants de la demarcació de Lleida.

22 i 23 d’agost: Castell d’Aro

Els enamorats de la Costa Brava que decideixin passar uns quants dies de vacances en alguna de les seves localitats costaneres, també disfrutaran d’aquesta fira en la qual podran tastar productes artesanals i disfrutar d’un cúmul d’activitats que recreen els oficis i les tradicions de l’època.

Del 29 al 30 d’agost: Calafell

Des del 1998 Calafell organitza un Mercat Medieval al voltant del nucli històric que envolta el castell. Durant dos dies hi ha exposicions d’ocells rapinyaires, exhibicions de falconeria i s’organitzen activitats com el tir amb arc. A més, el dissabte es porta a terme un concert medieval al Castell de Santa Creu.