Un espectacle tan enorme com l’Univers :: El Periódico

VISITA AL PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC

Un espectacle tan enorme com l’Univers

Les nits d’estiu, quan el sol ha deixat d’escalfar fort i les presses desapareixen, són el moment ideal per estirar-se a l’aire lliure i observar l’espectacle que ofereix el cel nocturn. Especialment si un es troba al municipi d’Àger (la Noguera), considerat com el millor lloc de Catalunya per observar les estrelles gràcies a la seva altura i escassa contaminació lumínica.

En un racó resguaradat hi ha el Parc Astronòmic del Montsec, que no és només un centre de referència mundial en matèria d’astronomia sinó que també mostra una intensa activitat divulgadora, amb el fi d’acostar la ciència a la ciutadania.

Cúpula lliscant

La seva visita general inclou diverses activitats, entre elles la visita a l’Ull del Montsec, el planetari amb cúpula mòbil de 12 metres, que serveix d’escenari per a la projecció d’espectacles audiovisuals com Asteroid: Mission Extreme i la nova pel·lícula Desvelant l’Univers Invisible. A l’acabar, i de la mà d’un guia, s’obre la cúpula i el xou passa a ser tan enorme com l’Univers mateix. Constel·lacions, planetes i, si es té sort, estrelles fugaces ballen davant dels ulls dels espectadors.

La visita inclou un recorregut guiat pel Parc de Telescopis. Mitjançant diversos instruments astronòmics es poden observar més de prop tots aquells elements de l’Espai que s’amaguen a simple vista. A part, l’exposició permanent a la Sala de l’Univers i Starlight ofereix la informació necessària per abraçar, encara que sigui una miqueta, la immensitat del cosmos.

Aquest estiu, donada l’acollida i afluència de públic que va tenir durant l’edició passada, s’amplia el nombre de concerts del 12è cicle Música sota les Estrelles, que se celebra de finals de juny a novembre. Un cicle que inclou la visita al Parc Astronòmic i un espectacle musical d’artistes emergents i cantautors catalans, sota les estrelles brillants del cel del Montsec.

En telecadira

Cuanto més alt, millor

Amb la calor, res relaxa més que buscar l’aire fresc a les altures. I per això tenim les estacions d’esquí catalanes, que ofereixen a l’estiu diverses activitats i obren alguns dels seus telecadires per pujar per sobre dels 2.000 metres i refugiar-se per uns instants de la xafogor. Això sí, és millor portar una bona gorra i protecció solar.

A La Molina destaquen les passejades panoràmiques amb el Telecadira de Cap de Comella i el Telecabina Cadí-Moixeró, que condueix fins al cim de la Tosa d’Alp a 2.537 metres. Vall de Núria compta amb una extensa varietat de rutes de senderisme per a tots els nivells i Vallter centra la seva oferta estival en propostes esportives: senderisme, trail running i ciclisme. El seu Telecadira Jordi Pujol porta fins a la cota 2.535 metres per facilitar una passejada per les altures i, a més, acostar-se al naixement del riu Ter.