Viatjar en temps de pandèmia :: El Periódico

RECOMANACIONS I NORMATIVA

Viatjar en temps de pandèmia

Amb la vacunació i la millora de les xifres les últimes setmanes, hi ha qui ja pensa a poder-se escapar uns quants dies a l’estranger. Europa proposa un passaport Covid per facilitar els desplaçaments. ¿Quins són els requisits per poder-se moure fora d’Espanya? Us resumim algunes de les últimes novetats. Bon voyage!

Atès que la situació canvia constantment segons la propagació de virus, el Govern espanyol recomana que abans de viatjar es mantinguin informats sobre les possibles restriccions

Per Núria Bonet Icart
  1. El pròxim 1 de juliol entrarà en vigor el passaport Covid a la Unió Europea, anomenat oficialment Certificat Digital UE Covid. És el codi QR que servirà per facilitar els desplaçaments de les persones que puguin acreditar que tenen anticossos perquè han passat la Covid-19 o si acaben de passar un test amb resultat negatiu. Espanya ja l’ha activat aquesta setmana però hi ha països que van començar a fer-lo servir l’1 de juny. És el cas de Grècia, Alemanya, Croàcia, Polònia, Dinamarca, Bulgària i la República Txeca.

  2. La Comissió Europea ha proposat que a partir de l’1 de juliol els menors de 6 anys estiguin exempts d’haver de fer-se PCR o test d’antígens per viatjar dins de la Unió Europea. En el cas de la resta de menors, s’estalviaran la quarantena els fills de les persones que no estiguin obligades a passar els tests, per exemple, en el cas que ja tinguin la pauta completa de la vacuna. Això sí, encara que no s’hagi de fer quarantena sí que estaran obligats a fer-se una PCR o un test d’antígens.

  3. En el cas dels adults, ¿qui es pot estalviar la PCR i la quarantena amb el passaport Covid? Segons les recomanacions de la CE, les persones vacunades amb la pauta completa s’estalviaran els tests previs o la quarantena quan hagin passat 14 dies des de l’última dosi (la primera i única si es tracta de la vacuna monodosi de Janssen). Això també inclou les persones que hagin passat la Covid-19 durant els últims 6 mesos i que hagin rebut una sola dosi d’una vacuna que en requereixi dues. Les persones que hagin superat la Covid-19 tampoc hauran de fer ni test ni quarantena durant els primers 180 dies (6 mesos) després de donar positiu en un test PCR. La Comissió proposa unificar els períodes de validesa per a les persones que tinguin un test negatiu: que la PCR es faci amb una antelació màxima de 72 hores i, si ho accepta l’estat membre, que l’anticipació del test ràpid d’antígens sigui de 48 hores.

  4. Totes aquestes mesures són propostes i recomanacions de la CE que després cada estat membre pot revisar i aplicar segons les seves dades d’evolució de la pandèmia. Però el cert és que ja s’està proposant un canvi en els llindars del mapa de risc, cosa que respon a la millora general de la situació pandèmica gràcies a l’avanç de la vacunació. La CE proposa, també, un “fre d’emergència”, que no és més que reintroduir les restriccions per a tots, també persones vacunades o que hagin superat la infecció, si les dades empitjoren de forma ràpida o bé es detecta una “prevalença elevada” de variants del virus que siguin preocupants.

  5. ¿I què passa amb els viatges internacionals? La primera recomanació tant de la CE com del Govern espanyol és que s’eviti viatjar si no és estrictament necessari. Dit això, si bé hi ha destins que prohibeixen l’entrada a turistes, molts altres la permeten sense tràmits o exigint al viatger quarantenes, la presentació d’un certificat de test Covid-19 negatiu o una assegurança de viatge amb PCR inclosa i cobertura Covid-19.

  6. Com que la situació canvia constantment segons la propagació del virus, el Govern espanyol recomana que abans de viatjar es mantinguin informats respecte a les restriccions a viatgers procedents d’Espanya. És important estar atents a les actualitzacions en els requisits d’entrada que dicten diversos països del món. Les dades fiables i oficials es poden trobar a la pàgina web del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació (www.exteriores.gob.es).

  7. El Govern recorda als viatgers que la Covid-19 es transmet principalment a través de gotetes respiratòries i per contacte directe. No obstant, també es creu que el contacte indirecte en superfícies contaminades juga un paper en la transmissió i tampoc s’exclou la transmissió a través d’aerosols. Recomanen rentar-se les mans freqüentment i meticulosament, utilitzar mascareta, cobrir-se la boca i el nas amb el colze flexionat al tossir o esternudar, netejar amb regularitat les superfícies que més es toquen, i mantenir almenys 1’5-2 metres de distància entre les persones.