Manresa: on el final és l’inici :: El Periódico

CAMí IGNASIÀ

Manresa: on el final és l’inici

Amb 27 etapes, el trajecte que va recórrer Ignasi de Loiola el 1522 s’ha convertit en una travessia amb atractius monumentals i esportius.

El 2022, se celebraran 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa i donada la projecció internacional que tindrà aquesta efemèride, la ciutat prepara un programa d’actes en diferents àmbits com la cultura, l’educació, el pensament i també la promoció turística, posant èmfasi en Manresa com a final del Camí Ignasià. Es tracta d’un camí format per 27 etapes que s’inicia a Loiola, al País Basc, i que segueix els passos que va fer Ignasi de Loiola el 1522. Al llarg de la ruta es visiten importants santuaris i punts de pelegrinatge com Arantzazu, El Pilar, Montserrat i la Cova de Sant Ignasi de Manresa.

A peu, en bicicleta, en transport motoritzat, en grup, en solitari o acompanyats per guies especialitzats, el Camí Ignasià ofereix una travessia amb l’objectiu de trobar-se amb un mateix, tal com va fer Sant Ignasi el 1522 en aquesta ciutat. L’última etapa, des de Montserrat fins a Manresa, constitueix, a més, una experiència fascinant tant per recorre-la a peu, en cotxe o en transport públic. Com a proposta de senderisme (26 km amb 600 m de desnivell), es pot disfrutar d’un paisatge fascinant, des del Parc Natural de Montserrat, passant per boscos, planes i vinyes, fins a travessar el riu Cardener a l’arribada a Manresa. En cotxe, la ruta permet visitar els importants atractius turístics que formen part del Camí, com la basílica de Montserrat; el mirador del Pla de Mas Roig, l’únic punt des d’on poden visualitzar-se tots els cims de Montserrat i fer la fotografia perfecta; el celler Oller del Mas, de la DO Pla de Bages, que ofereix una àmplia oferta d’enoturisme i benestar, i la ciutat de Manresa.

La capital del Bages compta amb un important patrimoni històric com la basílica gòtica de la Seu, obra del mateix mestre d’obres que Santa Maria del Mar a Barcelona; el singular carrer medieval del Balç o el santuari de la Cova de Sant Ignasi, recentment reoberta amb uns nous mosaics de l’artista Marko Rupnik, considerat el Miquel Àngel del segle XXI.

A més a més, permet disfrutar d’un bon àpat amb productes locals, descobrir-la en profunditat amb una visita guiada, conèixer els seus museus o comprar a les botigues del centre modernista de la ciutat. Ubicada al cor de Catalunya, Manresa és, doncs, el final d’un camí però suposa l’inici d’un nou camí personal per a tots els que completin aquest Camí Ignasià.

L’Anell Verd de Manresa consta de diversos parcs i espais verds al voltant de la capital del Bages.


El patrimoni ‘Art-déco’ i Modernista de la ciutat compta amb una seu dels Magatzems Jorba.


El Canal Medieval de la Séquia és una obra d’enginyeria medieval única a Europa.


La Basílica Col·legiata de Santa Maria de Manresa (la Seu), d’estil gòtic, és el monument més emblemàtic.


L'ORIGEN

La Cova de St. Ignasi

Al Santuari de la Cova de Sant Ignasi, paisatge i arquitectura es fusionen d’una manera sorprenent formant una façana artificial sobre la muntanya de Sant Bartomeu, que és un dels elements més visibles a l’entrada de Manresa. La seva decoració barroca i modernista mereix una visita. Es poden consultar horaris i preus a www.covamanresa.cat.

ENOTURISME

La petjada medieval

Viatjar a l’època medieval amb tots els sentits. És el que proposa l’experiència enoturística del celler Oller del Mas, on es descobreix la gran tradició vitivinícola de la comarca i es poden realitzar tota mena de visites: tastos de vins, olis, propostes de benestar... L’oferta gastronòmica es pot consultar a la pàgina web www.manresaturisme.cat

CULTURA

Visita sorprenent

¿Saps que fa uns 40 milions d’anys Manresa estava coberta per un mar i per això el territori està reconegut com a Geoparc Mundial UNESCO? ¿O que el carrer del Balç és pràcticament únic a Catalunya? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals responen les rutes guiades per la ciutat. Es poden reservar a la pàgina web www.manresaturisme.cat.