Les dones agafen la canya a la Copa Amèrica de vela

Veure dones competint en vela no és estrany. De fet, algunes disciplines d’aquest esport són mixtes. Però veure dones agafant la canya a la Copa Amèrica serà patrimoni de Barcelona. La 37 edició de l'any que ve celebrarà per primera vegada a la història de la llegendària cita (173 anys després) una competició femenina. Aquestes setmanes alguns equips estan acabant d'escollir les tripulants, com a l'Alinghi Red Bull Racing.

Les dones agafen la canya a la Copa Amèrica de vela

Amb la flamant base del Moll d'Espanya ja inaugurada, les instal·lacions dels helvètics s'han omplert aquesta setmana de 20 aspirants: vuit dones i 11 joves (d'entre 18 i 25 anys). La cita barcelonina del 2024 recupera també la competició juvenil, que només s'ha fet tres vegades. La Youth & Puig Women America's Cup se celebrarà simultàniament a la masculina, en què cinc equips (britànics, italians, americans, francesos i suïssos) intentaran arrabassar la gerra de les 100 guinees al Defensor del títol, Emirates Team New Zealand.

Las mujeres cogen la caña en la Copa América de vela

Imprescindible l'experiència

"Era imprescindible que la Copa Amèrica es fixés en les dones d'una vegada i els donés la possibilitat que agafin experiència com a timoneres", reivindica la cap del projecte d'Alinghi Red Bull Racing que ha organitzat el procés de selecció, una entusiasta Coraline Jonet. "Ara mateix en un AC40 no cal la força física dels AC75 amb els ciclistes, només tècnica i aquestes noies són extraordinàries", descriu la responsable en un descans del procés de selecció.

Minuts abans, els aspirants han mirat embadalits des del moll com sortia aquest veler de la Fórmula 1 del mar, amb els vuit tripulants que l'any que ve lluitaran per aconseguir el triomf per a Suïssa. Per acomiadar-los, els 20 candidats han fet sonar amb totes les forces la campana que hi ha a la base, que avisa cada vegada que surten per entrenar-se, normalment cap al migdia.

Convivència de cinc dies

Las mujeres cogen la caña en la Copa América de vela

La convivència d'aquests cinc dies del grup a la capital catalana també servirà a Jonet i la resta de membres del tribunal per triar les sis noies de l'equip femení i les sis persones del juvenil, en què també hi pot haver dones. La manera com s'organitzen per tocar la campana, sense anar més lluny, com es comuniquen entre ells, qui és més o menys líder amb la resta, revela com es poden arribar a comportar després a l'aigua.

"Molts ens coneixem, hem competit entre nosaltres o bé hem navegat junts", descriu Arno de Planta, de 24 anys, regatista de 49er que anirà als Jocs Olímpics de París de l'any que ve. Sense esborrar el somriure, el jove relata que un dels aspectes que valora més d'haver arribat fins a la tercera i última fase de la selecció és compartir la base amb els seus herois de la infància i l'adolescència.

La "generació Alinghi"

"Encara que no puguem accedir a tots els espais, el simple fet de creuar-te amb aquests campions per aquests passadissos ja és emocionant", confessa De Planta. Tant ell com les seves companyes i companys "van vibrar amb les victòries del seu país el 2003 i el 2007, asseguts al sofà amb les seves famílies veient-ho per televisió, són la generació Alinghi", sosté Coraline Jonet.

Una de les llars on s'ha viscut més intensament la vela és a casa d'Elodie Jane Mettraux, una de les vuit dones que anhela formar part de l'equip suís femení. Són cinc germans, dels quals quatre es dediquen professionalment a aquest esport. És el cas de Bryan, que en el seu dia va ser membre de l’equip jove i avui dia és tripulant de l'equip de Copa Amèrica, o de Laurane, que també vol entrar en el júnior o en el femení.

Las mujeres cogen la caña en la Copa América de vela

Demostració a les nenes

Elodie Jane, de 38 anys, s'ha estrenat aquests dies a les aigües barcelonines, tot i que coneixia la ciutat per turisme. "Quan era una nena mai no veia dones competint: el que passarà ara a la Copa Amèrica és molt important perquè demostrarà a les petites que elles també poden fer el que es proposin", assegura convençuda.

El comitè de selecció d'Alinghi comunicarà el dia 23 d'octubre quins són els 12 elegits, sis per a l'equip femení i sis per a joves. Han optat per un mètode generós i meticulós que ha inclòs viatjar a Barcelona, oferir-los provar el simulador, navegar amb 69F, conviure... "Ells ens han donat molt i creiem que els havíem de compensar: si finalment no formen part de la tripulació almenys hauran viscut molt de prop l'experiència", raona Jonet.

Unes milles més al sud, a Sitges, el Sail Team BCN, amb la medallista olímpica Mónica Azón al capdavant, també està ultimant la selecció dels tripulants de l'equip espanyol de dones i joves. "És una oportunitat única, estem fent història perquè les dones estaran competint en la cita més important del món", proclama.

AUTOR: Cristina Buesa