Crònica negra

30 anys del crim de "Los Faroles" de la Bisbal d'Empordà i encara queden incògnites per resoldre

El gendre de l'home que va morir assassinat denuncia que el cas està per resoldre i que cal trobar el culpable

El bar Los Faroles de la Bisbal, quan es va produir el crim, en una foto d'arxiu.

El bar Los Faroles de la Bisbal, quan es va produir el crim, en una foto d'arxiu. / DdG

Eva Batlle

Aquest dimecres s'han complert 30 anys del crim del bar Los Faroles de la Bisbal d'Empordà. L'amo del local, Cayetano Piedra, va morir assassinat el 3 de juliol de 1994. El seu gendre, Josep Molina segueix formulant-se cada dia la mateixa pregunta: qui va matar-lo? Ha intentat aconseguir la reobertura del cas, però ara per ara no ha obtingut cap mena de resposta.

L'home està fent mans i mànigues perquè la mort del seu sogre no s'oblidi i ara està recopilat tota la informació possible sobre el cas. Hi ha coses que no li quadren i apunta cap a una possible mort criminal en la qual no hi hagi la família implicada, com diu que inicialment apuntava la Guàrdia Civil.

Molina reclama també que es faci una anàlisi d’ADN de la corda de la persiana amb la qual van estrangular el seu sogre. Un extrem que assegura que des del cos policial li han dit "que passats els anys és impossible per l'estat de la corda". Aquest familiar del difunt considera que la Guàrdia Civil hauria d’investigar de nou i que hauria d’explorar l’entorn més proper a la víctima mortal.

Va morir estrangulat

Cayetano Piedra va morir estrangulat al bar del carrer Ample. La nit que el van matar, com recorda el seu gendre, va estar en un club de prostitució, Angelo, de Sant Antoni de Calonge.

Després de matinada va anar al bar de la Bisbal d’Empordà per fer la comptabilitat. El dia abans dels fets, li havien tocat uns diners a la rifa de l’ONCE. Per això d’inici, la Guàrdia Civil va creure que qui havia matat al propietari del bar ho podria haver fet per un mòbil de robatori, però mai es va poder provar. A l’escenari del crim no es va trobar que s’hagués forçat la porta i, per tant, s’apunta que la persona que va entrar era algú amb qui confiava com un familiar, ja que era una persona que no es refiava de tota la gent. El van matar sorprenent-lo per l’esquena. El van estrangular amb la corretja d’una persiana.

Possibles indicis

No va ser fins a l’any 2000 que la Guàrdia Civil va trobar algun indici que semblava conduir-los cap a l’autor o autors del crim. En un operatiu, una prostituta va explicar-los que havia vist com un transvestit escanyava Piedra. La noia va donar nom i cognoms del suposat assassí —que hauria actuat en companyia de quatre persones més— però mai va ser localitzat. Més tard, els Mossos van estirar un altre fil. Una dona brasilera assegurava que, en una estada a Eivissa, havia conegut una gent que explicava com l’havien matat, però no es va arribar a localitzar ningú. Ara 30 anys després, el cas segueix sense resoldre.

Subscriu-te per seguir llegint