Successos

Roben a dos turistes al mig de l’AP-7: "Ens hem quedat sense diners per les vacances"

Les víctimes, una parella de ciutadans alemanys, denuncia la impunitat amb la que actuen els lladres

VÍDEO | Roben a dos turistes alemanys amb el mètode del peruà a l'AP-7

DdG

Eva Batlle

Anar de vacances és sinònim d’il·lusió, de ganes de descansar, relaxar-se i sobretot, de voler conèixer nous llocs. Això és el que tenia al cap una parella de turistes alemanys que van decidir agafar la seva furgoneta càmper i anar fins al sud d’Espanya a passar uns dies. Quan eren en territori català, però, totes aquestes il·lusions van desaparèixer.

Era el dia 19 de maig cap a les tres de la tarda quan circulaven per l’autopista AP-7 a l’altura de Vilobí en sentit sud i un Peugeot de color verd els va començar a fer senyals amb els llums d’emergència perquè anessin cap al voral, a tocar d’una àrea de descans. 

El conductor es va aturar, recorden, perquè li anaven fent senyals que tenien algun problema amb el remolc que portaven a la furgoneta i perquè, de cop, el cotxe va frenar. Paul relata —i també ho demostren les imatges de la càmera que porten a la furgoneta instal·lada— que després va baixar un home de mitjana edat d’aquell cotxe, que porta matrícula espanyola. Es va adreçar a la parella, assenyalant la zona del copilot, i va fer baixar-los del vehicle.

Mentre aquest entretenia la parella, el que no sabien (i en canvi van veure perfectament després amb el vídeo) és que al cotxe hi anava un altre home més jove que estava amagat a la zona dels seients del darrere. Aquest va sortir ràpidament del vehicle i va entrar a la furgoneta per robar. Es va emportar les bosses de mà de la parella. Llavors va sostreure els diners que hi havia a l'interior (450 euros), la va llançar al voral i va fugir, juntament amb l'altre autor dels fets.

Denúncia

Arran dels fets, la parella va aturar-se a l’àrea de descans per calmar-se i va decidir anar a denunciar els fets. Per això, es van desplaçar fins a Lloret de Mar a presentar la denúncia a la Policia Local. També van aportar les imatges dels vídeos i el cas va passar a mans dels Mossos d’Esquadra, ja que els fets van succeir en via interurbana; és un cas d’un furt a l’autopista.

Paul es mostra molt indignat pels fets i, a més, assegura que després d’aquest incident hi va haver dos vehicles que també pretenien que s’aturessin de nou. A més, la víctima lamenta que, arran dels fets, es van quedar "sense els diners que tenien per passar les vacances". Alhora, denuncia la impunitat amb la qual actuen aquests lladres en una via que porta cap al sud.

Mètode del peruà

Aquest, malauradament, no és un cas aïllat i s’està produint molt sovint a les vies ràpides, com és l’AP-7 al seu pas per les comarques gironines. El que va patir la parella alemanya és el que s’anomena furt pel mètode del peruà o punxa-rodes. Com els va succeir a aquests turistes, els lladres actuen a la zona del voral i seleccionen la víctima en una àrea o quan circula per la via; se li posen al darrere, li assenyalen la roda com si l’hagués punxada i acaba aturada al voral. Els lladres, però, no solen ser violents.

Solen escollir turistes i també persones d'edat avançada. En el cas de Paul, tant ell com la seva dona, ronden els 60 anys i es mostra indignat amb els fets. "Els lladres saben que els turistes porten els diners al cotxe, això són grups organitzats".

395 casos a les carreteres

La xarxa viària segueix essent un punt molt atractiu pels delinqüents. Mostra d’això són els furts i robatoris que s'hi produeixen i que porten de corcoll als Mossos d’Esquadra. Les dades obertes del cos policial mostren que hi ha hagut 395 casos el primer trimestre de 2024. S'engloben tant els furts, els furts a interior de vehicles, els robatoris a interior de vehicles com també els robatoris violents. El furt a interior de vehicle és el més freqüent, amb 175 casos en tres mesos de 2024 .