El grup socialista a la Diputació de Girona ha proposat que la Diputació de Girona obri una línia d’ajuts perquè «els municipis puguin elaborar mapes d’instal·lacions i equipaments d’Educació Infanti». Els socialistes han fet aquesta proposta mitjançant la presentació d’una moció que es debatrà en el Ple de demà i en la qual argumenten «la necessitat de posar al servei de les administracions locals un instrument de planificar les necessitats d’aquesta franja de l’ensenyament».

«Entenem que per impulsar una oferta suficient per atendre la demanda de places de primer cicle d’educació infantil, la Generalitat de Catalunya i les administracions locals han de participar d’un nou pla d’equipaments educatius de l’Educació Infantil que es pugui desplegar a Catalunya els propers anys», ha explicat el president del grup socialista a la Diputació, Pere Casellas.

El text de la moció recorda que l’Estatut d’Autonomia inclou, entre les competències municipals, la planificació, l’ordenació i la gestió de l’Educació Infantil; i destaca la importància de d’adequat desenvolupament de les capacitats de l’infant durant els seus primers anys de vida en relació amb el seu procés d’aprenentatge és un fet contrastat per la psicologia evolutiva i educativa. «Parlem d’una franja d’educació molt important, en la qual en la qual ja s’ha de començar a prevenir i compensar els efectes discriminadors de les desigualtats d’origen social, econòmic o cultural i els municipis tenen un paper clau en la seva planificació», ha recordat Pere Casellas.

La moció socialista assenyala que en la llei La llei 5/2004, de 9 de juliol, de creació de llars d’infants de qualitat, s’estableix que a Catalunya es fa cada dia més evident la necessitat de garantir els drets dels infants entre els zero i els tres anys i d’atendre les necessitats de les famílies i les noves realitats socials. Per això, el Govern ha de garantir la promoció de places d’Educació Infantil de primer cicle, el caràcter educatiu, la qualitat i els requisits mínims que han de complir les llars d’infants.

L’article 3 de la mateixa Llei 5/2004 diu «El Govern, per mitjà del departament competent en matèria d’educació i amb la participació dels ajuntaments i dels diferents sectors educatius, ha d’elaborar el mapa de llars d’infants de Catalunya. Aquest mapa ha d’incloure les places existents en les llars d’infants integrades en la xarxa de llars d’infants de titularitat pública de Catalunya i en les llars d’infants d’iniciativa social i privada. Així mateix, ha d’incloure la previsió de noves places de titularitat pública«»