El sistema de contenidors intel·ligents ha permès al barri de l'Eixample de Girona passar d'un 51,2% de recollida selectiva a un 73% en quatre mesos. Així ho indica el primer balanç de la prova pilot que s'està duent a terme amb aquest model de recollida de residus al barri. El nou sistema també ha permès disminuir la quantitat de vehicles recol·lectors que s'enduen les deixalles, que han passat de 24 vehicles a només 8. I pel que fa als vehicles pre-recollida, que passen abans, ara tan sols en circulen 3 dels 13 que hi solien passar.

L'Ajuntament de Girona ha presentat avui les dades de la mà de l'alcaldessa, Marta Madrenas, i el regidor de Neteja, Eduard Berloso, els quals han qualificat els primers resultats d'"èxit". Afirmen que el sistema, que es va posar en marxa a finals de novembre, "s'ha demostrat molt eficaç" en aquests quatre mesos d'implementació. I defensen que aquest canvi està en la línia d'actuacions per combatre els efectes del canvi climàtic, "una prioritat" per al govern gironí.

L'anomenat "sistema Girona" ha canviat els 5 contenidors oberts i que es recullen diariament, per un contenidor multiús (on s'hi llença cartró, envasos o vidre, en funció del dia), un altre per la fracció orgànica i un tercer per als residus sanitaris. A la zona de l'Eixample on el sistema ja està en marxa, això ha permès passar de tenir 124 contenidors a 61.

Els contenidors s'obren mitjançant una targeta i cada dia es recull una fracció diferent (com en el sistema porta a porta). Dels 3.794 habitatges de la zona on es fa la prova pilot, els que han recollit la targeta són 2.172 vivendes (és a dir, un 71,48%). I d'aquests domicilis, un 83,29% la utilitza freqüentment. Tot i això, prop d'un 30% de veïns dins la zona de la prova encara no l'ha recollit.

Madrenas ha subratllat que els fa ser optimistes per complir els objectius marcats per la Unió Europea, però no només això, sinó que els permetria superar-los. Des del consistori han calculat que la taxa de reciclatge puja un 0,85% per any de mitjana a Girona amb el sistema tradicional de cinc contenidors. Així, partint del 51,2% de recollida selectiva assolit l'any 2020, en cinc anys Girona se situaria a un 55,54% (la UE estableix que el 2025 s'hauria d'assolir un 55%). Però si s'implanta el sistema de contenidors intel·ligents a la resta de la ciutat, es podrà arribar a un 70% ràpidament i superar la recomanació europea.

Berloso ha destacat dos avantatges més d'aquest "sistema Girona". D'una banda, destaca que permet "recuperar espai públic" perquè es passen de cinc contenidors a dos. De l'altra, la disminució de vehicles que hi circulen fan baixar les emissions de Co2.

Per tot plegat, l'alcaldessa afirma que "paga la pena que s'implementi a tota la ciutat". Tot i això, no seria un canvi "immediat", sinó gradual, i que també depèn d'altres passos previs, com la disponibilitat pressupostària.

Un 15% de residus fora dels contenidors

En aquests quatre mesos, han pogut detectar que fins a un 15% dels residus es queden fora del contenidor, a causa de motius incívics, de comoditat o com a mostra de rebuig al sistema de contenidors intel·ligents. Des del govern afirmen que "treballarem incansablement" per trobar una solució en aquest punt, que reconeixen que és un problema. Per això impulsaran una campanya de sensibilització cap a les persones que segeixen deixant les bosses fora.

Zones d'"emergència"

Els representants municipals han reiterat que es tracta d'una prova pilot. Fruit de l'experiència, plantegen un seguit de millores que estan estudiant. Una d'elles és la creació de "zones d'emergència". Seran contenidors on els veïns que marxin de casa uns dies podran dipositar-hi totes les fraccions de brossa, encara que no toquin aquell dia, i així evitar la problemàtica de tenir-les a casa. Això sí, es limitaria el nombre de vegades que es poden obrir en un període de temps.

Una altra problemàtica detectada és el vessament de certs contenidors quan queden plens de bosses. Per evitar que passi, analitzaran quines són les àrees de contenidors més utilitzades de forma natural pels veïns. Així, preveuen poder "fer una planificació més tranquil·la i evitar els vessaments".

A més, per aconseguir que els veïns que encara no utilitzen el sistema recullin la targeta, també promouran una altra campanya d'informació i sensibilització.