L'Ajuntament de Girona va rebre ahir la donació del fons documental de la fàbrica Grober. L'arxiu està format principalment per fotografies i, també, per gravacions de so i documentació textual relatives al seguiment d'esdeveniments de la planta tèxtil i d'entitats que hi estaven vinculades com el Foment de Cultura, en concret amb les seves seccions de l'Escola d'Ensenyament Primari, l'Escola d'Oficis i Arts Decoratives i l'Orfeó Cants de Pàtria.

La donació va anar a càrrec del representant de la família Borrell Martí -cedent del fons documental-, Javier Borrell, i va comptar amb la presència del tinent d'alcaldia i regidor d'Urbanisme i Activitats de Girona, Lluís Martí, i del cap del Servei de Gestió Documental, d'Arxiu i Publicacions de l'Ajuntament, Joan Boadas.

El passat industrial, en valor

«Aquesta és una donació especial perquè també és un homenatge a les moltes famílies que van estar vinculades a la Grober», va afirmar el tinent d'alcaldia, subratllant la importància de la donació «per a la memòria històrica i perquè dona valor al passat industrial de la ciutat, una etapa clau».

«La Grober va ser més que una fàbrica, tenia un vessant social i educatiu important, a banda d'econòmic, i també va viure una evolució dels drets laborals dels treballadors. Per tant, aquesta documentació servirà per explicar millor un dels noms propis de la ciutat i per saber com es vivia a la ciutat i com va ser el seu progrés», va destacar.

Moments destacats de la planta

El fons consta de 547 fotografies, 12 cintes magnetofòniques, 1.201 documents textuals, 10 estampes, 1 carnet, 1 placa identificativa de carruatge i 3 matrius d'impremta. El material data d'entre el 1900 i el 1990. Destaquen fotografies com la visita del rei Alfons XIII l'any 1930, la destrucció i reconstrucció de la fàbrica Grober després de la Guerra Civil o activitats culturals vinculades a la planta.

La fàbrica Grober va ser fundada l'any 1890 per Cristòfor Grober i Viotti, un italià establert a Girona, i es dedicava a fabricar trenzilles i altres elements de passamaneria, com cordons de seda, llana, cotó i botons. La primera fàbrica es trobava al barri del Mercadal i el 1895 se'n va inaugurar una segona a Bescanó. L'empresa va arribar a ocupar 1.100 persones, de les quals 929 eren dones. La planta de Girona va funcionar fins l'any 1978.