Els treballadors de la brigada d'enllumenat i lampisteria de Girona van protestar ahir davant l'ajuntament per criticar que se'ls vol «retallar a la meitat» el que cobren per guàrdies. Van plantar les grues a la plaça del Vi, van desplegar pancartes i van tirar petards. El focus del conflicte és el decret que regulava aquest complement, i que l'últim ple municipal va suspendre (amb els vots de l'equip de govern i Cs). Els treballadors asseguren que, a la pràctica, això «és una retallada de sou encoberta» que els suposarà deixar de percebre uns 1.700 euros anuals.

El decret sobre guàrdies de caps de setmana i festius que l'Ajuntament va deixar en suspens datava de l'any 2001. Afecta la vintena de treballadors de la brigada. Fins ara, aquest complement se'ls ha dividit en una part fixa (de 120 euros al mes) i una altra de variable (de 115 euros) en cas que haguessin d'activar-se. A més, si el servei s'allargava més enllà de dues hores, també cobraven un plus en concepte d'hores extraordinàries.

A la pràctica, segons va explicar el portaveu de CCOO, Rafa Navarro, en concepte de guàrdies els treballadors de la brigada cobren uns 3.500 euros anuals. A més, tot i que el decret que ara s'ha deixat en suspens es remunta vint anys enrere, el del 2001 n'actualitzava un d'anterior del 1986. «És a dir, que fa 35 anys que s'aplica el mateix sistema per a guàrdies de caps de setmana i festius», va concretar Navarro.

Els sindicats critiquen que l'equip de govern vol treure la part fixa i només deixar la variable, cosa que suposarà que els treballadors d'enllumenat i lampisteria deixin de percebre entre 1.500 i 1.800 euros anuals. Asseguren que la plantilla «no està disposada a fer la mateixa feina cobrant la meitat».

Navarro va explicar que la intenció de l'Ajuntament és establir un criteri comú per a les guàrdies que afecti les diferents àrees del consistori. Va dir que hi ha treballadors -com els qui estan en equipaments esportius- que no cobren aquest complement, «i a qui ara el govern veu que els hi haurà de pagar».

«Però el que no pot fer és aprofitar que ho treu als de la brigada d'enllumenat per donar-ho als altres», va subratllar Navarro. Per això, els sindicats reclamen que les quantitats siguin les mateixes que fins ara. Estan disposats que el càlcul es faci diferent (suprimint la part fixa i incloent-ho tot dins un global) però no que suposi perdre poder adquisitiu per als treballadors d'enllumenat i lampisteria.

Després de la protesta d'ahir, van assegurar que faran el mateix cada dia fins que l'equip de govern mogui fitxa. La protesta compta amb el suport dels sindicats CCOO, UGT, la Intersindical, el C-SIF i l'SPL-CME.

Rafa Navarro va explicar que l'única resposta que els ha donat l'equip de govern és que, si no estan d'acord amb el que els proposen, portin el cas als tribunals. «Pots negociar un ajustament, però no una baixada tan important; ens obliguen a recórrer a la justícia i ja ho tenim en mans d'advocats», va explicar el portaveu .

Fonts de l'Ajuntament van explicar que l'equip de govern està negociant amb les brigades «per trobar una solució per a les persones afectades». «Però respectant la legalitat», van especificar.

«Absència de diàleg»

Mentrestant, des del PSC, la regidora Bea Esporrín va lamentar «l'absència de diàleg» sobre aquest tema, que va considerar un «error» per part del govern municipal. Esporrín va explicar que aquesta suspensió s'ha dut a terme sense portar-ho a la mesa de negociació. «No hi ha hagut cap voluntat de diàleg i no s'ha negociat, la decisió del govern ha estat unilateral i les negociacions s'estan fent de forma posterior a la suspensió del decret», va detallar Esporrín.