L'Ajuntament de Girona ha tornat a prorrogar el contracte del subministrament de llibres per a les biblioteques municipals a la llibreria Les Voltes, de la família Matamala. L'opció de la pròrroga era una de les possibilitats que s'incloïen en l'adjudicació si les dues parts ho consideraven adient i en una Junta de Govern Local recent s'hi ha donat el vistiplau.

El contracte original es va formalitzar l'abril de l'any 2019 i indicava específicament que era per un any però també incloïa la possibilitat de prorrogar-lo fins a un màxim de quatre anys. Per tant, podien aprovar-se tres pròrrogues consecutivament. La pròrroga serà vigent a partir del 27 de març i correspon a la segona de les tres possibles renovacions. L'any vinent, doncs, encara podria haver-hi una darrera ampliació del servei.

Vencedora per un marge estret

La Fundació Llibreria Les Voltes, ubicada a la plaça del Vi i abanderada de l'activisme polític i cultural catalanista durant dècades, va obtenir aquest contracte després de guanyar el concurs públic que va obrir l'Ajuntament fa dos anys, imposant-se per un estret marge a les altres dues candidatures que s'havien presentat a la licitació. Una oferta era de la cooperativa Abacus i l'altra estava integrada per tres llibreries de la ciutat que es van ajuntar per optar al contracte: la llibreria Geli, la llibreria 22 i la llibreria Empúries.

La diferència que va permetre a la llibreria Les Voltes obtenir el contracte va ser per un estret marge en la puntuació. De fet, va ser únicament, segons els documents de la mesa de contractació de resolució del concurs, perquè Abacus no podia demostrar la possibilitat de fer cerques al seu catàleg per any de publicació i la dels llibreters gironins associats perquè no es podia consultar l'estat de les comandes.

En concret, la llibreria Les Voltes va obtenir l'adjudicació corresponent «al subministrament d'un fons bibliogràfic de ficció i no-ficció, majoritàriament en català i castellà però també en altres llengües que no suposin més d'un 10% del total», amb un pressupost de 50.723,27 euros i «d'un de fons bibliogràfic infantil, també de ficció i no-ficció», amb un pressupost de 24.929 euros.

Físicament ven llibres i revistes exclusivament en català. Malgrat que a la seva botiga en línia s'hi poden trobar alguns títols en castellà sota demanda, «l'única excepció», van explicar en el moment de l'adjudicació des de la llibreria, «és la que es fa amb les biblioteques», ja que els serveixen llibres també en castellà i en altres idiomes a partir dels catàlegs de les diferents editorials.

La licitació incloïa un tercer lot, corresponent al subministrament de fons audiovisuals i pressupostat en 11.338,73 euros, que va adjudicar-se a Tatarana S.L., que va ser l'única candidatura presentada. L'Ajuntament també ha prorrogat aquest contracte. Com també ho va fer fa un any al mateix temps que el contracte de la llibreria Les Voltes.

Un procés comú

El consistori gironí sol utilitzar les pròrrogues en les adjudicacions dels contractes de serveis i el sistema sol ser precisament el d'una adjudicació per un any i tres possibles pròrrogues anuals, que es revisen any a any. Si es considera que el servei ha funcionat, se sol prorrogar.