La Direcció Clínica de Ginecologia i Obstetrícia de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona ha posat en marxa un gabinet ambulatori a l'ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) del Gironès-Pla de l'Estany per atendre dones amb lesions al coll d'úter. El nou espai, ubicat al Centre d'Especialitats Güell, s'integra a la Unitat de Patologia Cervical del Trueta i té com a objectiu agilitzar el diagnòstic i tractament de les lesions precancerígenes en aquesta zona, a banda de fer-ho de manera coordinada entre els dos nivells assistencials. Amb el nou gabinet, el 70% de les intervencions que fins ara es feien als quiròfans del Trueta ara es podran realitzar al Güell.

L'equip està format per ginecòlegs especialitzats en patologia cervical i compta amb un consultori i un gabinet que permeten realitzar en el mateix acte les exploracions i intervencions de cirurgia menor que siguin necessàries.

La major part de les lesions de la cèrvix uterina estan originades pel virus del papil·loma humà (HPV). Normalment es diagnostiquen en dones entre els 30 i 50 anys, i estan provocades per una infecció persistent d'alguna variant del virus. Aproximadament el 4% de les dones que s'han infectat desenvoluparan alguna alteració que pot donar a lloc a una lesió precancerígena.

La curació de les lesions cervicals es basa sobretot en la detecció precoç mitjançant el programa de cribratge del càncer de coll d'úter, ja sigui per citologia cervical o amb la determinació de la presència del HPV, i el seu tractament. Aquest consisteix en una intervenció quirúrgica anomenada conització, que inclou l'extirpació d'una part del coll d'úter en forma cònica. L'any passat es van practicar 120 conitzacions als quiròfans del Trueta.

Per tal d'abordar aquesta patologia de manera global, s'ha organitzat un circuït que també ofereix l'administració de la vacuna de l'HPV al mateix gabinet a les pacients que compleixen els criteris establerts per les societats científiques i el CatSalut.