02 de febrer de 2021
02.02.2021
L'Empordà

Demanen presó permanent pel cas de l'assalt mortal a Sant Jordi

L'acusat d'un robatori i de la mort d'una anciana l'any 2019 s'enfronta al delicte d'assassinat, però la Fiscalia li'n demana 9 per homicidi imprudent

02.02.2021 | 06:30
Façana de l'Audiència de Girona, on tindrà lloc el judici amb un jurat popular.

L'acusat per l'assalt violent i la mort d'una anciana de Sant Jordi Desvalls s'enfronta a presó permanent revisable. El robatori va tenir lloc el 25 de novembre del 2019 i la víctima, una dona de 91 anys, va morir un mes després de l'atac. L'acusació particular, en nom de la família de la víctima, l'acusa d'assassinat i robatori amb violència. Sosté que els assaltants van colpejar la víctima amb una «violència desmesurada» i que l'anciana va morir com a conseqüència d'una «hemorràgia cerebral secundària a un traumatisme cranioencefàlic».

La Fiscalia, en canvi, apunta que el lladre no tenia intenció de matar la dona i, per això, demana nou anys de presó per robatori i homicidi imprudent. Un tribunal popular jutjarà el cas a l'Audiència de Girona.

El detingut s'asseurà al banc dels acusats de l'Audiència de Girona davant un jurat popular. El lletrat de l'acusació particular, Jordi Colomer, va recórrer la interlocutòria del jutjat d'instrucció 4 de Girona que, atenent a la petició del fiscal Enrique Barata, va resoldre incoar la causa per un delicte de robatori amb violència en casa habituada i un delicte d'homicidi per imprudència greu.

Segons la resolució de l'Audiència de Girona, «no es pot si no donar la raó al recurrent» perquè l'anàlisi de les proves «evidencia que no es pot descartar, amb la seguretat necessària, que els fets constitueixin un delicte d'homicidi o d'assassinat».

La decisió de l'Audiència de Girona implicava que el cas el jutgés un jurat popular en comptes d'un tribunal professional. Ara, un cop tancada la causa, el fiscal i la família de la víctima han presentat els escrits de conclusions provisionals i mantenen l'acusació esgrimida durant la instrucció del cas.

Assassinat

L'acusació particular l'acusa d'un delicte d'assassinat a persona especialment vulnerable pel qual sol·licita presó permanent revisable i d'un delicte de robatori amb violència en casa habitada pel qual demana cinc anys de presó.

L'acusació particular sosté que l'acusat, sol o en companyia d'una altra persona que no ha pogut ser identificada, va entrar a robar a casa de la víctima entre les dues i dos quarts de quatre de la tarda del 25 de novembre. Van accedir a l'habitatge a través d'una finestra i, una vegada dins, es van trobar la víctima asseguda al sofà: «Un cop van ser a dins, l'acusat sol o amb el tercer no identificat, havent-se presentat la possibilitat d'acabar amb la vida de la víctima de 91 anys, li va començar a donar cops amb una violència desmesurada, especialment a la cara, sense que pogués reaccionar ni oferir la més mínima defensa, i va provocar que quedés estesa a terra».

Aleshores, continua relatant Colomer, van arrossegar la víctima fins a la seva habitació i van regirar el domicili buscant diners i joies. Segons l'acusació, van robar la bossa de mà de la dona, 800 euros en efectiu i joies valorades en 645 euros. Segons l'acusació, els lladres van fugir quan la víctima va prémer el botó del medalló de teleassistència per demanar ajuda.

A la víctima la van traslladar a l'hospital Trueta i, un cop estabilitzada, va ingressar a un centre sociosanitari. Va morir el 22 de desembre. L'acusació particular subratlla que l'autòpsia va establir «com a causa inicial o fonamental de la mort una hemorràgia cerebral secundària a un traumatisme cranioencefàlic».

Homicidi imprudent

El fiscal Enrique Barata, en canvi, sosté que l'acusat no tenia intenció de matar la víctima quan la va colpejar a la cara: «No consta que utilitzessin cap arma o instrument perillós, ni que tinguessin intenció de causar la mort ni que consideressin que aquesta conducta agressiva fos objectivament adequada per provocar-li la mort».

Tot i això, l'acusació pública remarca que, tenint en compte l'edat avançada i l'estat físic debilitat de l'anciana, l'acusat es va «representar mentalment alguna probabilitat llunyana del resultat de mort per conseqüències indirectes derivades de l'agressió». Per aquest motiu, sol·licita cinc anys de presó pel robatori i quatre per un homicidi per imprudència greu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook