La ciutat de Girona acollirà un projecte pilot que permeti, mitjançant passis (credencials) digitals, la celebració d'esdeveniments públics amb la seguretat que tots els organitzadors i participants estaran lliures de la covid-19 i no s'exposaran a cap risc d'infecció. Una aplicació mòbil mostrarà el passi, que permetrà assistir a actes socials, empresarials, culturals, esportius o comercials.

La iniciativa és única a tot l'Estat i està impulsada pel Centre Blockchain de Catalunya (participat per l'Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona, les Cambres de Comerç de Barcelona i Girona i el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya), amb la International Chamber of Commerce (ICC).

El projecte s'anomena «Obrir Girona» i es desenvoluparà entre la darrera setmana de febrer i el mes de març. Compta amb el suport del Col·legi de Farmacèutics, que s'ocuparà de validar i introduir en una innovadora aplicació de mòbil els certificats de les proves serològiques i les vacunacions (que tindran una duració de 6 mesos) o de fer les proves d'antígens a les pròpies farmàcies (amb validesa de 48 hores).

Durant la prova pilot es portaran a terme una sèrie d'esdeveniments culturals, esportius, socials i comercials de primera magnitud, amb aforaments importants, però perfectament controlats sanitàriament. Per accedir als actes, només caldrà mostrar la credencial digital personal. Els resultats serviran de guia per obrir aquesta fórmula a la resta del país en els propers mesos.

Implicació del Girona FC

Entre aquells que hi participaran hi ha el Girona FC. El club ha traslladat la iniciativa a La Lliga perquè, treballant de forma consensuada, es pugui portar a la pràctica aquesta prova pilot en un partit a l'estadi. El Girona i La Lliga presentaran la proposta al Consejo Superior de Deportes.

Basat en blockchain

L'AOKpass, la base del projecte, és al mateix temps una plataforma i una aplicació mòbil que utilitza la tecnologia blockchain. Permet als usuaris verificar de forma segura el seu estat de salut de cara a tercers, preservant la privadesa de les seves dades, que estan encriptades i no surten mai del mateix dispositiu. Els certificats de salut o els resultats de les proves no es guarden en cap base de dades externa ni en cap sistema centralitzat.

Aquest passi digital ha estat promogut per la ICC, l'organització empresarial més gran del món, que té una posició única per impulsar l'adopció d'AOKpass com a estàndard internacional. Les cambres catalanes són membres d'aquesta entitat i s'ocuparan de la seva implantació a Catalunya.

L'objectiu és convertir la ciutat en una Sandbox (marc de proves) diverses setmanes, implicant a sectors socials i econòmics. És la primera iniciativa del Centre Blockchain de Catalunya, amb seu a Girona.