19 de gener de 2021
19.01.2021
L'Empordà

Reconstrucció i recuperació de la portalada de l'antic hospital de Cassà de la Selva

S'ha col·locat a l'entrada de l'actual Residència Geriàtrica Sant Josep es va recuperar l'any 1991

20.01.2021 | 06:30
Imatge de la portalada reconstruïda.

Aquest diumenge, s'ha inaugurat la portalada de l'antic Hospital de Cassà de la Selva, que també vol ser un homenatge als residents i al personal sanitari de la Residència Geriàtrica per l'esforç fet en aquest temps de pandèmia, segons un comunicat de l'Ajuntament.

La primera referència de l'Hospital de Cassà va ser l'any 1541. L'any 1557 els documents històrics el situen a la plaça Petita, integrat per "una estança, un llit, una màrfega i una flassada" sota la denominació de l'Hospital de Pobres de Jesucrist.

L'any 1685 l'antic Hospital es va traslladar al carrer Raval, d'on procedeix la portalada que reconstruïm.

Un fet destacat a l'Hospital va ser l'arribada de les germanes de Sant Josep. El 1857 i el 1870 hi va haver dos intents fallits per part de l'Ajuntament i de la Junta de Beneficència perquè les germanes de congregacions religioses portessin l'Hospital. L'any 1889, finalment, es va aconseguir que les germanes de Sant Josep es fessin càrrec del centre i aquesta iniciativa hi va suposar una sèrie de canvis. L'Hospital de Pobres, des del 1909, també va acollir malalts no pobres.

L'any 1939, l'Hospital de Pobres, situat en el carrer Raval, es va traslladar a l'actual ubicació de la rambla Onze de Setembre, en un edifici que s'havia construït com a escola pública als anys vint.

A partir del 1962, a les funcions d'hospital de pobres i d'hospital clínic s'hi van afegir les de residència de gent gran. L'any 1994, en el mateix edifici, es va inaugurar una sala de rehabilitació i una sala de vetlla i a partir del 1997 es va crear el Centre de Dia.


Reconstrucció de la portalada


La portalada que s'ha reconstruït a l'entrada de l'actual Residència Geriàtrica Sant Josep es va recuperar l'any 1991, quan es va enderrocar l'antic Hospital per fer-hi la zona verda i els pisos que hi ha actualment. L'ajuntament d'aquell moment va decidir guardar la portalada, però no se n'ha fet la restauració fins ara.

Aquesta feina de recuperació de la portalada i la reconstrucció en l'actual hospital ha estat gràcies a l'entitat cassanenca el GREC (Grup de Recerca i Estudis Cassanencs). Ells han estat els responsables de coordinar-ne la restauració, cercar les empreses que han col·laborat en aquest projecte i aconseguir, finalment, tenir la portalada reconstruïda a l'entrada de l'actual Residència Geriàtrica Sant Josep. En aquest projecte, a més de l'Ajuntament de Cassà, també cal destacar la col·laboració desinteressada de les empreses Xavier Alsina de Campllong i Metall·lògic de Cassà de la Selva.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook