La Conselleria d'Educació de la Generalitat estudia que el proper curs s'ampliï a més centres el pla pilot per impartir religió islàmica a l'educació pública que es va posar en marxa a l'octubre a sis escoles i instituts catalans, entre els quals hi ha el Vallvera, de Salt i el Rafael Campalans, d'Anglès. La directora general de Currículum, Maite Aymerich, ha explicat que el Govern «traslladarà, amb temps suficient, les peticions que té i la possibilitat d'incorporar-se al pilotatge els centres que són susceptibles a més demanda».

S'han impartit a un centenar d'alumnes de primer de Primària i primer d'ESO de centres que no oferissin més opcions de religió i on hi hagués sol·licituds de les famílies. Segons Aymerich, es va optar pels primers cursos precisament amb la voluntat de «donar continuïtat» al pla l'any següent.

La religió islàmica no s'impartia abans tot i que tenia el doble de peticions de famílies que l'evangèlica, que sí s'ensenyava: a la preinscripció del 2019, el 22% de famílies va demanar que es cursés religió catòlica, l'1,1% islàmica, el 0,52% evangèlica i el 0,01% jueva, segons les darreres dades disponibles del Departament.

La directora de Currículum ha valorat que s'ofereixi aquesta opció a la comunitat islàmica: «Des de fa molt temps demanaven que els seus fills poguessin ser com la resta d'alumnes, tenir aquesta opció i no haver d'anar exclusivament a la mesquita per poder adquirir aquesta formació». La Conselleria ha fet un balanç positiu del funcionament del pilot dels seus tres primers mesos: Aymerich ha destacat que «no hi ha hagut cap incidència remarcable» i que el departament ha estat en contacte tot el trimestre amb els sis centres i ha ajustat algunes qüestions pràctiques.

Després de gener es farà una «valoració més exhaustiva de l'impacte que ha tingut en els centres i de les percepcions de les famílies i de l'alumnat». «En aquest primer trimestre les qüestions d'avaluació són complicades. El més important era que les escoles tiressin endavant i fossin un espai segur», ha afegit la directora de Currílum.

La Conselleria ha vingut justificant el pla com el compliment d'un dret de les famílies, i ERC (partit del conseller Josep Bargalló i d'Aymerich) aspira a una assignatura de Cultura de les Religions, com explicita en les seves aportacions a la llei orgànica de modificació de la LLOI (LOMLOE), la llei Celaá. «La LOMLOE seria una gran oportunitat per transformar aquesta visió de l'escola que imparteix opcions religioses», ha defensat Aymerich. A més de la llei estatal, la directora general ha constatat que la continuïtat del pla estarà subjecta a «la voluntat» del Govern que sorgeixi de les eleccions catalanes.

«Si ERC continua al capdavant del Departament, voldríem poder avançar en la pluralitat, en el laïcisme i en el coneixement de les cultures religioses, que ens permeten respectar l'altre, conèixer-lo i interrogar-nos amb altura de mires per interpretar el món, créixer i conviure», ha afegit.

La nova llei elimina l'obligació de cursar una matèria alternativa a l'assignatura de religió, que ja no tindrà pes a la nota mitjana per a beques i accés a la universitat, a més d'incloure l'educació en valors cívics i ètics.