Esteve Font, un usuari de 93 anys de la residència Gent Gran Creu de Palau de Girona, ha estat la primera persona de les comarques gironines a rebre la vacuna contra la Covid-19. Pocs minuts després, ha estat l'Imma Fornells, una auxiliar de geriatria que fa anys que treballa al centre, la que ha rebut la primera dosi del vaccí de Pfizer i BioNTech. Les encarregades de subministrar les dues vacunes han estat dues infermeres que coordinen el procés a la demarcació. En total, unes 11.000 persones de les comarques gironines entre avis de residència, persones amb discapacitat i treballadors d'aquests centres rebran la primera de les dues dosis de la vacuna en les properes setmanes. A la Creu de Palau n'han repartit 75 aquest diumenge.

Aquest dissabte va ser el seu sant i aquest diumenge ha estat el primer en rebre la vacuna contra el coronavirus a les comarques de Girona. L'Esteve Font, un usuari de la residència Creu de Palau de Girona de 93 anys reconeix que li fa il·lusió haver estat el primer. "La directora m'ho va proposar i de seguida vaig dir que sí", remarca mentre assegura que no nota res i que no li ha fet "gens de mal". L'Esteve també ha tingut paraules pels joves a qui ha demanat "consciència" i els ha recordat que "els hi va el futur" amb el compliment de les restriccions.

Darrera d'ell ha estat el torn de l'Imma Fornells, una auxiliar de geriatria que fa anys que treballa a la Creu de Palau. Explica que és àvia i que poder-se vacunar suposa també la possibilitat de començar a pensar en trobar-se de manera més habitual amb els seus nets, a qui ha vist poc aquestes setmanes.

És conscient que aquest diumenge no acaba res i que cal mantenir les mesures de seguretat per tal d'evitar contagis, però com la resta de residents i treballadors, es mostra convençuda que "és l'inici del fi" de la pandèmia.

11.000 persones

En les properes setmanes es vacunaran unes 11.000 persones entre usuaris de residències i treballadors sanitaris de les comarques de Girona. Les encarregades de subministrar les dues primeres dosis són també les responsables de la coordinació de la vacunació en aquests centres a les comarques de Girona.

La Ruth Martín és una de les infermeres i parla de "moment històric". Explica que han tingut "una bona rebuda" per part dels residents i dels treballadors i que la gran majoria autoritza a vacunar-se. Això ha de facilitar arribar més aviat a la immunitat de grup en aquests centres que Salut espera haver aconseguir d'aquí a unes sis setmanes.

En aquest sentit, tant el delegat del Govern a Girona, Pere Vila, com el gerent del CatSalut a la Regió de Girona, Miquel Carreras, han recordat que "no ens podem relaxar" i cal mantenir les mesures de seguretat. "És un canvi de tendència però no es pot abaixar la guàrdia perquè la cobertura no es comença a produir fins deu dies després de la segona dosi. Tenim molts dies per endavant per seguir amb les mesures que hi ha o si cal, encara més", ha assenyalat Carreras.

Descarta aixecar restriccions al Ripollès

El gerent del CatSalut ha descartat que aquest dilluns el Procicat opti per aixecar les mesures restrictives a la Cerdanya i el Ripollès, que contemplen el tancament perimetral de les dues comarques, a més de l'hostaleria. "La setmana que ve ho anirem veient, però ara mateix necessitem més dies", ha conclòs.