Aquest dilluns han començat la convocatòria del mes de setembre les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) a les comarques gironines que s'allargarà fins dimecres 23. A causa de la pandèmia, les proves s'han fet més tard ja que la segona convocatòria es feia, habitualment, a principis de setembre. A més, com que ja ha començar el curs universitari, les proves gironines es fan de forma extraordinària al Palau Firal de Girona, on s'uneixen tots els tribunals en un sol espai. Com que es tracta d'un espai molt ampli, però, tots els estudiants estan separats per les mesures de seguretat corresponents. Aquest any a la demarcació s'examinen 422 estudiants, una trentena menys que l'any passat.

La segona convocatòria de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) ha començat aquest dilluns a les nou del matí al Palau Firal de Girona. Com que el curs escolar ja ha començat a la Universitat de Girona (UdG) i als instituts gironins, els responsables de les proves a la demarcació han optat per buscar un nou espai.

En aquest cas han optat pel Palau Firal per les seves dimensions. A l'interior hi han situat els quatre tribunals que s'han convocat per aquesta segona convocatòria i després s'ha sectoritzat cada tribunal i també s'han fet subseccions d'alumnes dins de cada tribunal. Amb això es vol controlar al màxim les persones que estaran assegudes en cada zona.

La coordinadora de les PAU a Girona, Manuela Hidalgo, ha explicat que, a més, "cada alumne té assignada una cadira" i durant els tres dies que duraran les PAU "s'hauran d'asseure al mateix lloc". Si després hi hagués algun cas positiu es podria saber ràpidament quins són els alumnes més propers a ell d'entre els 422 que s'hi examinen.

Sobre les mesures sanitàries, Hidalgo ha apuntat que des de les PAU han mantingut "els dos metres de distància" de seguretat entre cada cadira, malgrat que en la majoria de centres escolars l'han reduït a 1,5 metres, tal com indica el Procicat.

Hidalgo ha confirmat que les PAU han arrencat amb "total normalitat" aquest dilluns al matí amb l'examen de llengua castellana. La majoria d'alumnes s'hi ha presentat tot i que un parell d'estudiants han avisat que estaven aïllats de forma preventiva i no podien sortir a fer l'examen. En aquest cas, es respectarà el seu dret a convocatòria i properament se'ls avisarà perquè vagin en un tribunal especial, preparat per aquest tipus de casos.

Un exàmens "assequibles"

Pel que fa als estudiants, la majoria d'ells han aprovat fer les proves en el Palau Firal. La Bruna Quintanillo ha explicat que li ha anat "millor" fer els exàmens en la nova ubicació perquè "es poden mantenir les distàncies" sense problemes. Igual que ella, la seva companya Àngela González, creu que els dos metres de separació entre cadires ha fet que "estiguessis més sola fent l'examen" i això l'ha ajudat a concentrar-se.

Però també té alguns detractors com l'Albert Puig, qui creu que les cadires "molt còmodes no eren" i també hi havia "molt poc espai". "El paper gairebé no hi cabia", ha afegit l'estudiant. L'Hugo Laguna és un altre estudiant que ha afirmat haver-se "atabalat una mica" per haver de fer els exàmens amb mascareta, però s'ha resignat perquè "és el que toca fer".

Tot i així, la majoria d'estudiants han sortit satisfets pels resultats de les primeres proves perquè eren "assequibles". L'Àngela ha afirmat que portava "tot el curs preparant-se" per fer aquestes proves i per això no li ha costat respondre les preguntes. Aquest dilluns les PAU han començat amb l'examen de Llengua Castellana i després han fet algunes matèries específiques com ara Matemàtiques, Grec o Ciències de la Terra.

De cares a demà, a les nou del matí tots els estudiants s'examinaran de Llengua Catalana i a les dotze ho faran de Llengua estrangera. A la tarda faran més assignatures específiques en funció de la modalitat de Batxillerat que hagin estudiat. El dimecres serà l'últim dia de les proves amb Història com a matèria comuna i la resta també seran segons cada modalitat.