Tots els nens i nenes han estat sis mesos sense anar a l’escola a causa de la pandèmia originada per la Covid-19. Durant el confinament, moltes famílies en situació de vulnerabilitat no disposaven de tots els recursos necessaris per continuar treballant en l’educació dels seus fills i filles. A la falta d’un accés normalitzat a l’educació durant aquest temps, s’hi suma el fet que molts d’aquests joves tornaran a l’escola en desigualat de condicions pel fet de no disposar dels materials bàsics necessaris.

Davant d’aquesta situació d’urgència, la Fundació ”la Caixa” i CaixaBank han decidit col·laborar mitjançant el lliurament d’un total de 119.445 kits de material escolar a nens i nenes de tot Espanya, prop de 20.000 de Catalunya, atesos per CaixaProinfància —el programa de la Fundació ”la Caixa” adreçat a llars en situació de pobresa amb menors de 0 a 18 anys— i altres entitats socials que treballen amb els col·lectius més vulnerables i desafavorits de la societat.

A la província de Girona han rebut aquests kits un total de 662 menors en situació vulnerable.

A l’Empordà, CaixaBank ha fet entrega de kits escolars a la Fundació Oreig, de Palamós, concretament 135 kits.

Per la seva banda, la Fundació “la Caixa” n’ha entregat a la Fundació Heka, de Banyoles; la Fundació Sant Vicenç de Paul Ksameu, de Figueres; Càritas Diocesana de Girona, a Girona i Salt; la Fundació Esplai Girona Mare de Déu del Mont, de Lloret de Mar; i la Fundació Privada Map, de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.

«Treballem, sempre compromesos a aconseguir més equitat, perquè els infants i joves que es troben en situacions difícils disposin de més oportunitats; perquè només l’educació pot transformar el futur de la infància», ha explicat el president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé.

Amb tres modalitats diferents per adaptar-se a cada cicle educatiu (preescolar, primària i secundària), els kits inclouen una motxilla, un estoig (amb bolígraf multicolor, llapis, goma i maquineta de fer punta), llapis de colors, retoladors fluorescents, una llibreta A4, un joc de regles, un compàs, una calculadora científica i una funda arxivador ecològica.

Aquests lots es distribuiran per les més de 400 entitats socials de tot el país que desenvolupen el programa CaixaProinfància als seus territoris, amb la implicació d’escoles, administracions públiques i la xarxa d’oficines de CaixaBank, la més extensa del sector a Espanya. També col·laboraran en aquesta campanya els clients que ho desitgin.

Per una tornada a l’escola amb més oportunitat

A Espanya, 1 de cada 3 infants pateix pobresa infantil, heretada de pares a fills. Aquesta situació no solament es tradueix en una falta de recursos econòmics, sinó en la dificultat d’accedir a un dret universal: l’educació. Aquesta realitat s’ha vist agreujada per la crisi social i econòmica de la Covid-19, i ha afectat llars que fins ara tenien una certa estabilitat i que inesperadament s’han trobat en circumstàncies més difícils, cosa que ha generat que hi hagi més menors que estiguin en risc de vulnerabilitat.

Per això, aquest any és més important que mai l’aportació del programa CaixaProinfància que, a més dels lliuraments dels kits de material escolar, al llarg de tot el curs facilita diferents ajudes educatives a famílies vulnerables, com ara reforç escolar o estudi assistit, activitats d’oci i temps lliure, suport psicomotor, atenció logopèdica i equipament escolar.

El programa treballa amb la premissa que les condicions de l’entorn, com la salut, l’organització familiar o la xarxa social, influeixen directament sobre els processos d’aprenentatge i l’escolarització, de manera que els infants i adolescents que viuen en contextos fràgils tenen més dificultats per aconseguir l’èxit escolar.

Els serveis de CaixaProinfància busquen, en cada participant, desenvolupar les competències bàsiques, millorar els hàbits d’estudi, promoure l’autonomia en l’aprenentatge, incrementar les expectatives davant la possibilitat d’èxit, i impulsar els resultats acadèmics o el rendiment escolar. Amb tot això, també s’espera millorar l’autoestima del menor i enfortir els processos de socialització i inclusió social.