El Tribunal Suprem ha confirmat la sentència del TSJC que condemnava l'empresa municipal 'Girona + Neta' a pagar 25.001 euros a un treballador per discriminar-lo i vulnerar-li els drets sindicals. La sala ha inadmès el recurs de l'empresa i ha declarat ferma la sentència, imposant-li 300 euros en costes. Així, el TS avala que des que l'empleat va passar a ser membre del comitè, la direcció el menystenia i no li pagava els plusos que li pertocaven. Segons la sentència del TSJC, en una ocasió li van donar un plànol del recorregut sense posar-li els noms dels carrers i, en una altra, el capatàs li va dir que mereixia ser tractat "com un gos". CCOO denuncia que és una mostra més dels incompliments "constants" del conveni per part de l'empresa.

La Sala Social del Tribunal Suprem ha inadmès el recurs de cassació interposat per l'empresa Serveis Municipals de Neteja de Girona SA, ha declarat ferma la sentència del TSJC i ha imposat 300 euros en costes processats a la part recurrent. D'aquesta manera, el Suprem avala la sentència dictada pel TSJC que condemnava 'Girona+Neta' a pagar 25.001 euros a un treballador per haver-li vulnerat els drets sindicals.

Segons la sentència del TSJC, l'afectat va passar a ser membre del comitè d'empresa de 'Girona + Neta' al juny del 2015. Aleshores, feia un any i mig que CCCOO l'havia nomenat delegat sindical de Prevenció, i gairebé una dècada que el treballador formava part de la plantilla d'aquesta empresa municipal (que s'encarrega de la neteja viària).

nicialment el treballador feia tasques de peó, però més endavant va passar a substituir conductors que estiguessin de baixa. Ara bé, com subratlla el TSJC, a partir del moment en què l'afectat va passar a ser delegat sindical de CCOO, i sobretot després d'entrar al comitè, la direcció va començar a "discriminar-lo".

Entre d'altres, li canviava els torns de treball o no li pagava tots els plusos que li corresponien. A més, segons la sentència, en una ocasió van donar-li un plànol de l'itinerari que havia de fer amb el camió sense posar-li els noms dels carrers per on havia de passar. O en una altra, després d'una discussió, un capatàs va dir-li: "Quan un es comporta com un gos, se'l tracta com un gos".

Arran d'aquesta situació, el treballador va arribar a agafar-se baixa per ansietat. L'afectat va dur el seu cas al jutjat i una primera sentència, tot i reconèixer que s'havia vulnerat el seu dret a la llibertat sindical, només va condemnar 'Girona+Neta' a pagar-li 3.865 euros (sobretot, per aquells plusos que no havia percebut).

El treballador i el sindicat CCOO van presentar un recurs de súplica davant del TSJC, que va elevar considerablement la indemnització. La sentència subratllava que 'Girona + Neta' va dur a terme "una conducta antisindical i discriminatòria" contra l'afectat i obligava l'empresa municipal a pagar-lo 25.001 euros per haver comès "una infracció molt greu".

En paral·lel, el TSJC també va condemnar 'Girona + Neta' a indemnitzar amb 6.251 euros el sindicat CCOO (on el treballador hi està afiliat) i a fer-se càrrec de les despeses del recurs (500 euros).

"Peregrinació judicial"

Tant el treballador com CCOO celebren que el Suprem els hagi acabat donant la raó i establint que l'empresa va vulnerar els drets del treballador. Tot i això, han lamentat haver hagut d'afrontar quatre anys de "peregrinació judicial" per demostrar als tribunals que l'empresa no estava actuant bé. L'advocat Manel Falgueras ha remarcat que si la Inspecció de Treball hagués actuat amb "més contundència" per esbrinar què estava passant amb aquest empleat, no hauria calgut arribar fins a aquest punt.

El lletrat també apunta que, a nivell jurisprudencial, la sentència és una "arma" per als sindicats per poder combatre les situacions de vulneracions de drets en l'àmbit laboral.

En nom del sindicat, Calixto Gómez ha criticat "el tarannà" de l'empresa i ha assegurat que hi ha incompliments constants del conveni. De fet, ha concretat que interposen una denúncia pràcticament cada mes. "Encara ara estem en aquesta tessitura de funcionament, tenim moltes queixes de tot un cúmul de circumstàncies que no acaben de funcionar", ha afirmat. Gómez ha posat el focus, també, en l'ajuntament: "Un dels problemes greus és que un 25% sigui de l'Ajuntament i que sabien el que passava".

El treballador afectat, Roberto Rodríguez, celebra que finalment hagi acabat la batalla als tribunals però lamenta haver hagut d'aguantar quatre anys "d'assetjament" per part de responsables de l'empresa. "Tot s'ha demostrat a la sentència, que ho reflecteix, però van intentar per tots els mitjans que jo renunciés o petés per alguna banda", ha criticat.