Un equip de més de 100 persones voluntàries i treballadors joves de la Creu Roja Girona, engega l'acció de sensibilització entre els joves davant la COVID-19 a les comarques gironines.

És una acció que ha encarregat el Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya a l'entitat per tal de desplegar un pla per disminuir el risc de contagi en les trobades d'oci nocturn dels joves durant l'estiu.

L'acció s'engega prioritàriament als municipis costaners on hi ha major afluència de grups d'adolescents i joves, amb una major densitat poblacional i on es concentren espais de major risc vinculades a l'oci nocturn, atès l'increment de positius entre franges d'edat més joves durant les últimes setmanes. Els equips de prevenció sortiran al carrer a partir de les 20h. i recorreran les zones de major afluència fins la matinada, de dilluns a diumenge.

La iniciativa vol reduir el risc de contagi entre els joves després que s'hagi percebut un cert relaxament de les mesures per prevenir la COVID—19 durant l'estiu entre aquest col·lectiu. Així doncs, els joves informadors detectaran conductes de risc, procuraran corregir-les i també repartiran material informatiu i mascaretes protectores.

Equips de joves informadors/es

En base de l'experiència d'un projecte similar que Creu Roja Joventut duu a terme des de fa més de 20 anys ens espais d'oci nocturn per informar i sensibilitzar els joves sobre el consum de drogues i alcohol -el projecte Som.nit-, cada nit d'estiu es faran unes 5 accions per població, per arribar a una mitjana de 30 joves. Així, tenint en compte aquestes xifres d'intervenció, es calcula que els 32 equips desplegats arribaran a sensibilitzar 33.600 joves de les comarques gironines.

Pel que fa a les rutes, se n'ha fet una identificació als 10 municipis gironins on s'intervindrà, en base a l'observació directa i a la identificació posterior amb el territori dels llocs de cada barri on van els joves juntament amb els municipis. A les comarques gironines, es farà a Figueres, Girona, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Platja d'Aro, Castelló d'Empúries, Roses, Blanes i Lloret de Mar.

En total, s'han contractat 64 persones d'entre 18 i 30 joves, majoritàriament amb estudis nivell FP2 o grau, el 65% són dones i el 35% homes. Moltes d'elles provenen dels projectes d'Ocupació de la pròpia Creu Roja, de manera que també s'han inserit persones amb dificultats d'accés al mercat laboral. A més, cada equip serà mixt amb la presència de voluntaris i voluntàries de l'entitat.

La formació prèvia que han rebut el joves informadors/es per a dur aquesta acció de sensibilització consisteix en 4 mòduls formatius relacionats amb el Pla de Salut de la Creu Roja, la salut comunitària, els virus respiratoris emergents, elements, mesures i equips de protecció individual, les mesures de prevenció, sensibilització i contenció i habilitats i estratègies per a la sensibilització.

Amb tot, la iniciativa vol reduir el risc de contagi entre els joves després que s'hagi percebut un cert relaxament de les mesures per prevenir la COVID-19 durant l'estiu entre aquest col·lectiu. Així doncs, els joves informadors equipats amb tauletes i mòbils on introduiran les dades estadístiques de la intervenció en línia i en temps real en una App desenvolupada expressament per a l'activitat i detectaran in situ conductes de risc, procuraran corregirles mitjançant dinàmiques participatives i a través de material informatiu i distribuiran 50.000 mascaretes protectores, la majoria reutilitzables. A més El Centre d'Operacions de la Creu Roja a Catalunya monitoritzarà els moviments i les rutes dels 32 equips de joves informadors/es en temps real i de forma simultània i els donarà suport operatiu en cas que sigui necessari.

#COVIDspoiler

Paral·lelament a les accions de carrer, també es durà a terme una acció de sensibilització a les xarxes socials, per tal d'amplificar la difusió del missatge a través de missatges informatives amb consells de prevenció. L'etiqueta de l'acció és #COVIDspoiler i apareixerà en xarxes socials amb major presència d'aquest públic, com ara Instagram, Tik Tok, Spotify, Twitter o Youtube

Sobre la Creu Roja

La Creu Roja representa el major moviment humanitari, ciutadà i independent del món amb 155 anys col·laborant amb entitats públiques i privades perquè la humanitat i la dignitat arribi a totes les persones en qualsevol lloc i en tot moment i circumstàncies.

Des del començament de la crisi de la COVID-19, la Creu Roja està actuant en tots els països del món afectats, representant la major mobilització de recursos, capacitats i persones en la seva història en favor de les persones més vulnerables i la població general.

A Catalunya, la Creu Roja compta amb el suport social de més de 17.000 persones voluntàries i de més de 225.000 persones i empreses sòcies, mentre que a la resta de l'Estat, la Creu Roja compta amb més de 200.000 persones voluntàries i més de 1.400 punts d'atenció a tot el territori, que permeten atendre anualment a més de 4 milions de persones a nivell estatal, de les que més d'1,7 milions són ateses des de programes socials. Amb el suport de més d'1,360.000 socis, empreses i aliats.

La Creu Roja pertany a el Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja present a 192 països i actua sempre sota els seus set principis fonamentals: Humanitat, Imparcialitat, Neutralitat, Independència,Voluntariat, Unitat i Universalitat.