L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, admet proximitat amb el grup municipal d'ERC i s'obre a "qualsevol fórmula de pacte" per fer avançar la ciutat. En una entrevistaMadrenas diu que aquesta afinitat, per una banda, es deu a la sintonia entre JxCat i els republicans a l'hora de veure "què és el millor perquè Girona progressi". Però per altra banda, també perquè, ara per ara, "tant ERC com Cs són els que fan una oposició més responsable". I aquí l'alcaldessa no s'està de retreure la política "de desgast" que fan en bloc Guanyem i el PSC (que a l'últim ple va arribar a parlar de moció de censura). Madrenas els retreu "voler parlar només de cadires" i defensa la gestió d'un govern que ha hagut d'afrontar crisis "inaudites".

Marta Madrenas s'ha hagut d'enfrontar aquesta setmana a una moció que li reclamava dedicar-se "al 100%" a la ciutat i abandonar l'acta de diputada. La va superar perquè tan sols el grup que la va promoure, Guanyem Girona, hi va votar a favor. La resta de l'oposició (PSC, ERC i Cs) es van abstenir.

Tant Guanyem com els socialistes, però, van ser especialment crítics amb la gestió de JxCat, a qui van acusar de paralitzar Girona. I la portaveu socialista, Sílvia Paneque, va arribar a dir que la moció que calia presentar era la de censura.

Madrenas diu que la moció no tan sols la va "sorprendre", sinó que fins i tot li va "saber greu". Explica que l'escrit arribava a "menystenir" no només els regidors de l'equip de govern -JxCat en té nou de 27- sinó també la feina dels treballadors municipals. "En absolut es pot dir que la ciutat ha estat aturada i que el govern no ha governat", afirma l'alcaldessa de Girona. "Parlar d'inactivitat és fer oposició no responsable", hi afegeix.

Com ja va fer al ple, Madrenas reitera que, en tan sols deu mesos, JxCat ha hagut d'afrontar tres "crisis inaudites en tota la història de la ciutat i de la democràcia": els disturbis postsentència, el temporal Gloria i després, la pandèmia. "És notori i públic que hem estat al peu del canó les 24 hores del dia, de dilluns a diumenge; i per sort, la ciutadania ho veu així", subratlla.

"Parlar només de cadires"

Per això, a l'entrevista a l'ACN, Madrenas creu que els atacs de Guanyem i PSC responen més "a una estratègia política" que no pas "a un debat de fons social". I més -subratlla l'alcaldessa- quan no hi ha cap dels dos motius de pes per justificar una moció de censura. "Ni un govern que hagi negligit en les seves responsabilitats, ni un escàndol greu; no és així ni en una cosa ni en l'altra", diu.

"I això és encara més trist", afirma Madrenas, en referència a l'actitud de Guanyem i el PSC. "Perquè sembla que en realitat no es parli amb convenciment d'una inactivitat que és notòria i visible que és mentida, sinó que sembla que es vulgui parlar només de cadires", hi afegeix l'alcaldessa de Girona.

Per això, Madrenas lamenta que Guanyem i PSC actuïn en bloc amb l'únic objectiu "de desgastar" el govern. I els insta a treballar per "construir ciutat en comptes de desestabilitzar-la". "Només desitjo que passi l'estiu i que, quan tornem al setembre, estiguin en aquesta línia", diu Madrenas.

"És amb qui ens sentim més propers"

A diferència de socialistes i Guanyem, Marta Madrenas admet que amb qui se senten "més propers" és amb el grup municipal d'ERC. "També és cert que tant ells com Cs fan una política d'oposició més responsable, i podem anar arribat a propostes i acords per millorar la ciutat, i amb això em sento còmoda", explica l'alcaldessa de Girona.

I aquí, quan se li demana si ERC podria entrar a govern, i sumar així tretze regidors, Madrenas no obre ni tanca cap opció. Però tampoc ho descarta. "A mi em trobaran sempre en l'espai del pacte i el consens; l'únic que m'interessa és el progrés de la ciutat i tirar endavant polítiques que millorin la vida dels gironins", diu. "Per tant, em sembla vàlida qualsevol fórmula de pacte i entesa on puguem tenir espais de trobada i confluència", hi afegeix.

L'alcaldessa diu que veu "perfectament" qualsevol opció. També, mantenir-se com fins ara. "No descarto res, però allò que sí que proposo són pactes i acords, trobar fórmules de retrobament", afirma Marta Madrenas. I reitera que, dins aquest escenari, amb qui se senten més propers és amb els republicans perquè hi comparteixen "moltes formes de veure què és el millor per a la ciutat i per al progrés de Girona". "Hi estem treballant amb molts pactes i acords que donen bons resultats per a la ciutadania", concreta.

El cartipàs, després de l'estiu

Madrenas afronta ara canvis al cartipàs arran de la renúncia del tinent d'alcaldia i regidor de Cultura, Carles Ribas. Ara, després que un ple extraordinari l'oficialitzés aquest divendres, ja s'han demanat les credencials del número 10 a la llista de JxCat (l'exvicealcalde Eduard Berloso). L'objectiu és que pugui assumir l'acta de regidor ja al ple de setembre.

De moment, les competències de Carles Ribas passen a Alcaldia (a més de Cultura, portava Joventut i la regidoria delegada del projecte ferroviari). "És automàtic, Alcaldia és qui té totes les competències i les va delegant; per tant, no és que les assumeixi jo, sinó que hi retornen", concreta Madrenas.

L'alcaldessa de Girona, però, encara no té decidit com quedarà el nou cartipàs. I de fet, diu que aquestes setmanes d'agost li serviran per reflexionar-hi. "Em dono el que resta d'estiu per pensar-ho bé i estructurar-lo perquè quedi la millor fórmula possible", conclou Marta Madrenas.