Ahir es van donar per iniciats els treballs de millora mediambiental a l'illa del Ter, situada a la confluència del riu Onyar amb el Ter, a l'altura del barri de Pedret. Els treballs tindran una durada de 3 a 4 setmanes i seran desenvolupats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), en coordinació amb el consistori i el Consorci del Ter.

L'illa del Ter està declarada refugi de fauna salvatge pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat des del 2003. La raó és la gran importància estratègica que té aquest paratge, ja que garanteix la continuïtat com a corredor biològic del riu Ter al seu pas per la zona urbana de Girona i el seu aïllament ha provocat que hagi esdevingut una important zona de refugi i nidificació d'una gran diversitat de fauna pròpia de les zones humides i riberenques.

Van ser de les riuades durant el temporal Gloria les que van provocar que l'estat de l'illa del Ter comencés a preocupar. Una gran quantitat d'arbres morts van acabar acumulats a l'interior d'aquesta zona protegida, amb la possibilitat de suposar un obstacle per al flux de l'aigua i de generar taps a les infraestructures situades aigües avall del riu, impedint el desguàs de l'Onyar en cas d'una crescuda del riu. A més, a diversos punts de la mateixa illa també s'hi van acumular molts residus urbans.

Protecció de la fauna

En el marc de les actuacions d'emergència d'adequació de les lleres de la demarcació territorial de Girona a causa del temporal Gloria, es retiraran de l'illa de Ter aquells troncs tombats que poden ser arrossegats en futures riuades així com tota la quantitat possible de residus plàstics i d'altres que s'hi pot haver acumulat, tal com s'està fent a la resta d'actuacions d'emergència de neteja de les lleres a causa del temporal.

Per tal de protegir la fauna, els treballs s'inicien un cop ja ha finalitzat el període de nidificació de la majoria d'espècies d'ocells presents a l'illa i compta amb la supervisió d'una direcció ambiental per garantir que s'executen d'acord amb les directrius establertes. Els treballs es duran a terme amb un tractor forestal i un autocarregador que accediran a l'illa des de Sant Ponç, emprant els camins existents d'actuacions anteriors, per tal de no haver-ne de crear de nous.

Un cop acabades les actuacions, des de l'ACA tenen previst no endur-se les soques dels arbres tombats i deixar-les en punts on no puguin ser arrossegades de nou pels corrents d'aigua per tal que serveixin de refugi d'espècies no només saproxíliques (descomponedors de fusta), sinó també d'altres, com petits mamífers, amfibis i rèptils.