Girona ha posat paraules al dol per homenatjar les 147 víctimes de la Covid-19a la ciutat. Ha estat un acte senzill però emotiu al parc de les ribes del Ter, on la música, les espelmes i els parlaments han volgut donar escalf als familiars. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit que el coronavirus s'ha traduït "en una ferida a l'ànima" de molta gent, però ha demanat que tot i que aquesta "implacable" pandèmia hagi "manllevat la vida d'éssers estimats", no es deixi que mai se n'apagui el record. "Era important fer aquest acte col·lectiu de memòria", ha afirmat l'alcaldessa Marta Madrenas. L'homenatge s'ha tancat amb la descoberta d'una placa, situada als peus d'un desmai que s'ha plantat a la llera del riu, i una ofrena floral.

A les vuit i deu minuts, totes les campanes de la ciutat han repicat a l'uníson per recordar els gironins a qui la Covid-19 s'ha endut. El seu toc ha marcat l'inici de l'acte d'homenatge que la ciutat ha fet aquest vespre al parc de les ribes del Ter. Sobre l'escenari, 147 espelmes han presidit els parlaments, intercalats amb cançons interpretades pel cor Preludi, que han marcat un acte senzill però emotiu.

Guardant un minut de silenci, Girona ha donat una abraçada de consol a aquelles famílies a qui el coronavirus ha tocat de ple. L'homenatge, a més, també ha volgut agrair la feina de tots aquells col·lectius que, d'ençà que va esclatar la crisi sanitària i durant el confinament, han mostrat el seu "compromís, solidaritat i valentia".

L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha recordat que "vivim un episodi molt dur de la nostra història" i ha dit que totes aquestes 147 víctimes de la Covid-19 "són persones que han marxat massa aviat". Una situació que, ha recordat, s'ha fet "encara més dura" perquè els seus familiars no els han pogut dir adeu.

"Per això és important fer aquest acte col·lectiu de memòria, en què tot Girona vol fer-los arribar el seu escalf", ha dit Madrenas. L'alcaldessa tampoc s'ha oblidat de tots aquells qui, tot i haver superat la malaltia, encara en pateixen les seqüeles.

Marta Madrenas ha recordat, a més, que amb aquest acte la ciutat també homenatja tots aquells qui s'han significat per ajudar els altres. I no s'ha oblidat dels més petits, que han viscut el confinament tancats a casa. Per això, ha tancat el seu discurs llegint un poema d'un nen de 7 anys de l'Escola Verd, que com molts altres escrits, representa "una lliçó de vida i una oportunitat de futur".

Durant l'acte, els familiars de les víctimes han compartit el dolor de la pèrdua llegint un escrit del professor d'institut i articulista Jordi Vilamitjana. El seu text recordava racons de Girona i l'esperit de la ciutat. "No em dugueu enlloc més" era una de les frases que més s'hi repetia. Un text que, com les víctimes del coronavirus, també ha servit per recordar aquell qui també va marxar massa aviat.

"Mai ens manllevarà el seu record"

El president de la Generalitat, Quim Torra, que ha tancat les discursos ha recordat com, ara fa tan sols quatre mesos, l'arribada del coronavirus va fer "acabar el món d'ahir" i va marcar el preludi d'una "profunda" crisi sanitària, social i econòmica.

El president ha dit que, tot i que la Covid-19 ha deixat algunes "lliçons positives", com l'actitud de tots aquells qui s'han significat per tenir cura dels altres, "la tristesa també s'ha encomanat amb cada mort". "I avui de nou, quan veiem els rebrots de Lleida, el Segrià i l'Hospitalet que ens posen en alerta, és més necessari que mai recordar que res té més sentit si el primer objectiu no és salvar la vida i la salut de les persones", ha afegit.

Torra també ha recordat que, durant el confinament més estricte, i quan ell mateix va tancar-se a la Casa dels Canonges, va patir "la soledat i el silenci" que en moltes llars "també s'omplia de llàgrimes". "I crec que allò que no hem pogut fer bé és l'acompanyament de les persones estimades que han mort; l'epidèmia ha fet callar les nostres veus de comiat i ens ha robat l'adeu", ha afegit el president de la Generalitat. Per això, Torra ha dit que la "ferida a l'ànima de molta gent" que deixa la covid-19 és "un dol que trigarà a passar" i té "un impacte enorme sobre el qual cal també una reflexió de país".

Poesia de Vinyoli

El president de la Generalitat ha volgut mostrar el seu escalf a les víctimes de la pandèmia recordant el poema de Joan Vinyoli que ell mateix va llegir, ara fa uns anys, a l'enterrament del seu pare. "Parla del silenci dels morts i hi trobo paraules que em fan present el pare; ara espero que pugui servir de consol per a tots els familiars", ha dit Torra, demanant-los que no deixin "d'envoltar-se" dels records d'aquells qui han marxat.

"Vivim la nostra vida mesclada amb la d'ells, perquè així l'oblit no ens els podrà arrabassar mai", ha dit Torra. "La covid-19, aquesta pandèmia implacable, ens pot haver manllevat la vida dels éssers estimats, però mai ens manllevarà el seu record; en nom del Govern, us dono el nostre condol", ha conclòs el president de la Generalitat.

L'acte d'homenatge s'ha tancat amb la descoberta d'una placa, situada als peus d'un desmai que s'ha plantat a la riba del Ter, i una ofrena floral amb roses blanques. Ara, aquesta inscripció a tocar del riu recordarà per sempre les víctimes de la covid-19. 'De la ciutat de Girona en memòria de totes les persones que la pandèmia de la covid-19 ens ha pres abans d'hora. Sempre mantindrem viu el seu record. 14 de juliol de 2020'.