L'Ajuntament de Girona ha acordat avui l'inici del procés participatiu del Pla Local d'Habitatge. En total es realitzaran quatre tallers amb les entitats i sectors de la ciutat implicats en la matèria per debatre sobre quatre eixos: el parc d'habitatge social, la qualitat dels immobles, l'accés a ells i el bon funcionament del mercat. Està previst que el procés comenci durant la primera quinzena de juliol amb una sessió informativa i que s'allargui fins al 30 de setembre.

En una reunió avui amb els representants de tots els grups municipals (JxCat, Guanyem, PSC, ERC i Cs) s'han definit els eixos que es debatran amb les entitats. Les aportacions d'aquestes trobades serviran per redactar el pla que posteriorment es portarà al ple municipal. "Totes les forces polítiques compartim que l'accés a l'habitatge és un dels principals reptes a Girona i al país, i per això vam acordar l'elaboració d'aquest pla. Vam fer la diagnosi, i ara tirem endavant la fase de participació, en la qual esperem comptar amb les opinions dels sectors de la ciutat implicats per així treballar en les mesures més adequades per facilitar l'accés a l'habitatge", ha afirmat el tinent d'alcaldia i regidor d'Urbanisme i Activitats de l'Ajuntament de Girona, Lluís Martí.

Per una banda es treballarà sobre l'ampliació i gestió eficaç del parc d'habitatge social i assequible. Amb les diferents entitats es parlarà sobre com fer créixer el parc, com millorar-lo i com impulsar la col·laboració públic-privada en la promoció d'habitatge assequible. El segon eix girarà entorn de garantir un habitatge de qualitat, i es tractaran qüestions com el foment d'edificis en entorns amb bona qualitat ambiental, sostenibles, adaptats, enèrgicament eficients i físicament accessibles.

Un tercer eix servirà per debatre sobre l'accés a l'habitatge i com respondre a l'exclusió residencial. En aquest punt es parlarà sobre plans i programes d'habitatge per a joves, gent gran i col·lectius vulnerables i sobre mesures encaminades a assegurar el suport a les persones en risc d'exclusió residencial o pobresa energètica. Per últim, en un quart eix, es definiran accions que vetllin per un funcionament correcte i equitatiu del mercat de l'habitatge (augmentant l'oferta de sòl residencial sostenible, fomentant el lloguer residencial, mobilitzant els habitatges buits, estudiant els costos i beneficis dels habitatges d'ús turístic o coordinant les polítiques d'habitatge entre els municipis de l'àrea urbana, entre altres).

El procés participatiu és un pas més que conforma el Pla Local d'Habitatge, el qual es va iniciar amb els treballs d'anàlisi i diagnosi. Del procés participatiu sortiran les propostes de línies d'actuació, a partir de les quals es redactaran les actuacions del pla i la seva quantificació, així com el calendari per a la seva aprovació en el ple municipal.