Els Mossos d'Esquadra.

Va adquirir la medicina en una farmàcia de l'estona i poca estona després ho va provar en una altra on van enxampar-lo amb el document falsificat. La policia sospita que volia adquirir el fàrmac per fabricar l'estupefaent de disseny -karkubi

L'arrestat és un home de 31 anys, de nacionalitat marroquina i veí de Salt, a qui s'acusa de ser el a presumpte autor d'un delicte de falsificació de document públic i estafa.

Els fets es van produir el passat dia 10 de juny en una farmàcia de l'Avinguda Sant Narcís de Girona, on un home havia aconseguit un medicament -Rivotril- amb una recepta falsificada.

Poca estona més tard, ho va tornar a intentar en una altra farmàcia de Girona. En aquesta ocasió, el responsable va detectar la falsificació i, en veure's descobert, va fugir de l'establiment

Durant la investigació es va comprovar que el medicament que adquiria fraudulentament es podia utilitzar per elaborar una substància estupefaent anomenada Karkubi.

Finalment, el passat 16 de juny, agents de la comissaria dels Mossos de Girona van localitzar i detenir a Salt el presumpte autor de la falsificació i estafa.

L'home, que té antecedents, va passar ahir dia 17 de juny a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Girona, el qual en va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Més casos el 2020

Aquest no és l'únic cas que s'ha detectat a les comarques de Girona de gent que intenta comprar aquest medicament i que se sospita que és per elaborar algun tipus de droga. El mes de març al Baix Empordà es van detectar casos a Jafre, Palamós, Vall-llobrega, Mont-ras, Palafrugell i Pals.

Un dels medicaments que permet fabricar aquesta droga és el Rivotril, però també es pot fer amb un altre anomenat Gardenal, que utilitzats sota prescripció mèdica i que alguns individus intenten comprar-los a través de receptes falsificades, per si sols no són considerats una droga. Són consumits sobretot al Marroc en grans dosis i barrejats amb haixix, alcohol o cola.

El karkubi és una droga que pot arribar a provocar al·lucinacions i conductes psicòpates. Els ansiolítics potencien per quatre l'efecte de l'haixix o de qualsevol droga que s'hi combini. Aquest estupefaent, a més, és conegut com la «droga dels pobres» ja que la consumeixen classes baixes del Marroc, però també ha arribat a Espanya, segons informava recentment l'agència EFE.