Els Centres d'Atenció Primària (CAP) de la regió sanitària de Girona fan proves PCR a pacients amb simptomatologia compatible amb la covid-19 coincidint amb l'entrada de la demarcació en fase 1. La setmana passada, amb la regió encara en fase 0, alguns centres ja n'havien començat a fer però a partir d'aquest dilluns serà de manera generalitzada. Quan els professionals de l'atenció primària detecten, ja sigui amb visites presencials o telefòniques, un pacient amb símptomes que indiquin que es podria haver contagiat de coronavirus li donaran cita per fer-se la prova o li faran allà mateix de manera immediata. Les PCR es fan amb prescripció mèdica i seguint criteris clínics. Els resultats, en 24 o 48 hores.

"En aquest moment que entrem en fase 1, poder fer proves PCR de manera ràpida i àgil és fonamental", explica la directora del CAP de Can Gibert del Pla, M. Àngels Rovira. Tant en aquest centre com al CAP de Taialà s'han estrenat avui fent extraccions a pacients amb símptomes compatibles amb la covid-19.

Tot i que els centres d'atenció primària de les comarques gironines van rebre els equips necessaris per començar a fer les extraccions la setmana passada, és a partir d'aquest dilluns que la regió sanitària entra en la fase 1 del pla de desescalada que es faran de manera generalitzada sota prescripció mèdica. La setmana passada es van fer 186 PCR a CAP gestionats per l'ICS Girona i l'IAS Girona.

"El millor lloc per fer-los és a l'atenció primària, perquè és on detectem els pacients amb els primers símptomes i ràpidament podem fer la prova i tenir el resultat en un màxim de 48 hores", afegeix Rovira.

Segons concreta la directora del CAP de Can Gibert, hi ha "dues vies" per detectar aquest pacients sospitosos d'haver-se contagiat de coronavirus. D'una banda, aquells que atenen presencialment al CAP i que els professionals del circuit d'afeccions respiratòries consideren que es podrien haver infectat. En aquests casos, i sempre amb prescripció mèdica, els poden derivar directament a l'espai on fan les PCR i extreure les mostres de manera "immediata".

L'altra via és a través de l'atenció telefònica: "Ara tenim un gran volum de visites telefòniques, si detectem que tenen símptomes que indiquen que podria ser un possible cas de coronavirus, els citem al CAP". Aquest dilluns, tenien sis pacients citats detectats a finals de la setmana passada però també n'han derivat ja algun per fer-li la prova "al moment" després que un metge considerés que era sospita de covid.

Evitar contagis

"En aquesta fase, el més important és evitar els contagis", remarca M. Àngels Rovira. Fer les PCR des de l'atenció primària a pacients amb símptomes suposa tenir un diagnòstic de forma "ràpida" i, alhora, pot evitar allargar confinaments que potser no eren necessaris.

"Mentre esperem el resultat de la prova, un màxim de 48 hores, tenim el pacient ja aïllat en una habitació a casa seva i trencant el contacte amb la família i els contactes estrets, i si es confirma que té covid, ja tenim el pacient i tot el seu nucli proper confinat a casa", desgrana la directora del CAP de Can Gibert. Però si la prova és negativa, després d'aquestes 48 hores el pacient "podrà reincorporar-se a la seva activitat normal".

"No són proves massives a la població, es fan seguint criteris clínics i sempre es prioritza que sigui compatible amb la covid a través d'una valoració prèvia facultativa", ha explicat la directora del CAP de Taialà, Carolina Berengué, en una entrevista a l'ACN. La simptomatologia més habitual és la d'una infecció respiratòria aguda com febre, tos seca o dolor a l'inspirar profundament. N'hi ha d'altres "menys específics· com mal de coll sense febre, mal de cap, dolor muscular o cansament: "Aquí és sempre el metge qui valora si és un quadre clínic suggestiu de coronavirus i també es pot fer una observació de 24-48 hores per veure si el quadre s'acaba de definir per decidir si finalment cal fer la prova".

Al CAP de Taialà també han començat aquest dilluns a fer les proves a dos pacients que tenien prèviament citats. "Quan hi ha sospita, fem entrar el pacient per una altra porta que dona accés al box de respiratoris", detalla Berengué. Aquest circuit serveix per protegir als mateix pacient, als personal del centre i a la resta d'usuaris del CAP. "Per més que extremem la neteja, un pacient que entra pot ser un focus, per tant, així reduïm els riscos", subratlla Berengué.

Els professionals que extrauran la mostra es vesteixen amb els Equips de Protecció Individuals (EPI) complerts i fan dos frotis amb dos bastonets als pacients, el primer orofaringe i el segon a través del nas. Un cop marxa el pacient, i després d'etiquetar les mostres per dur-les a analitzar, desinfecten la zona i apliquen el protocol per evitar contagis.