En un 9 de maig de 2020 comú, a les onze del matí, les escales de la Catedral de Girona estarien farcides de gent. S'inauguraria Temps de Flors. Nou dies de gent amunt i avall del Barri Vell, amb càmeres, telèfons mòbils i plànols buscant els prop de 150 muntatges florals escampats pel casc antic. Dies amb terrasses plenes i comerços fent caixa. I de veïns aguantant les riudades de visitants.

Hi hauria els eterns debats sobre la quantitat de flors, de plàstics i de ferros. Sobre si el projecte de les escales de la Catedral era prou adient o si hi ha massa turistes. O també, si tot s'ha de concentrar al casc antic. Tanmateix, aquest any no hi ha res. Només les habituals flors i plantes que ha fet créixer la brigada de parcs i jardins de l'Ajuntament i les pedres monumentals del patrimoni històric del Barri Vell.

Aquests nou dies solen ser una alegria per molts gironins que van saltant de projecte en projecte com al joc de l'Oca, camuflats amb els forans. Però, no per tots els gironins, tot són flors i violes. Al casc antic, fa anys que es va incrementant la ràbia cap a l'esdeveniment. Quasi com als Sanfermines, on molts veïns fugen de Pamplona -fins i tot agafant-se festa a la feina- per no patir la massificació. A Girona, alguns veïns del Barri Vell, estan contents que no hi hagi Temps de Flors. Lamenten que sigui per una pandemia, però expressen la seva satisfacció per no haver de passar per nou dies de sorolls i molèsties.

Un veí del carrer Ballesteries, que prefereix mantenir l'anonimat (Girona encara és així), explica que quan va saber que se suspenia l'esdeveniment va alegrar-se pensant que podria agafar el cotxe o la moto per anar a la feina i tornar a casa sense problemes. Que podria anar a passejar amb el seu fill i entrar al seu habitatge sense haver de discutir-se amb els visitants. Molt a prop hi ha una comunitat que els darrers anys ja no obre el pati, perquè tenien conflictes simplement per poder entrar a casa. El veí indica que els darrers anys ja hi havia tres nits on els projectes florals es podien veure fins a mitjanit. «Senties soroll fins a les dotze de la nit. Són carrers estrets i la gent va en grup i parla i crida i el so de seguida puja cap amunt»

Amb la pandèmia, ha «redescobert un Barri Vell que ja pensava que mai més tornaria a veure. Tranquil. Amb la Catedral, el call jueu o la zona de fora Muralla, no hi ha els esportistes. Tot és preciós i anar allà amb el meu fill i parlar-hi sense sentir ningú, és fantàsti». La llàstima és que hagi estat per una crisi sanitària. Lamenta que els comerciants i restauradors, «sobretot aquells que fan bé la feina i compleixen els horaris» estiguin patint les conseqüències del coronavirus.

Mentrestant, des de l'Ajuntament, la regidora de promoció econòmica, desenvolupament i turisme, Glòria Plana, lamenta que el coronavirus hagi tirat per terra tot l'esforç de l'Ajuntament, les entitats i els voluntaris per fer la mostra floral. Una organització que comença ja quan acaba l'edició anterior. «Em sap molt de greu, un greu immens, per tota la gent que havia treballat per l'edició de l'any 2020 perquè no es veurà res del que ja havien previst», assenyala la responsable municipal. Plana també lamenta l'afectació per al sector de la restauració i l'hostaleria, per qui Temps de Flors era un «efecte multiplicador». Ara ni tant sols poden obrir, pel maleït virus.

Iniciativa veïnal

L'absència de flors a la ciutat ha portat algunes associacions de veïns a engegar una iniciativa perquè almenys no tot sigui buidor. Han iniciat campanya per demanar als veïns que engalanin els balcons amb flors durant el període de Temps de Flors, del 9 al 17 de maig. Animen, a més, a tirar fotos i penjar-les a les xarxes socials.

Acció sorpresa

Mentrestant, l'Ajuntament de Girona amb la col·laboració de les associacions organitzadores "Amics de les Flors de Girona" i "Amics de la Girona antiga" i tots els seus voluntaris i voluntàries han preparat una acció commemorativa com a homenatge els 64 anys de l'exposició "Girona, Temps de Flors", un dels esdeveniments més emblemàtics de la ciutat.

L'acció porta per nom "Tornarem, us esperem el 2021!" i es durà a terme durant els dies en què hauria tingut lloc l'exposició, del 9 al 17 de maig. L'objectiu és fer un homenatge a la mostra floral, a les associacions i als seus voluntaris i recordar que l'any vinent el festival tornarà amb més força que mai. El tret de sortida oficial d'aquesta iniciativa sorpresa serà aquest dissabte al matí, quan hauria tingut lloc la inauguració de l'esdeveniment.