l Ministeri de Sanitat considera la possibilitat de reforçar les mesures de control contra el coronavirus, sobretot a Catalunya, Andalusia, País Basc i Madrid, on hi ha positius d'origen dubtós, va assegurar Fernando Simón, director del centre de coordinació d'alertes i emergències sanitàries, qui va avançar que Espanya es prepara per afrontar un possible escenari pitjor de l'epidèmia, encara que va cridar a la calma els ciutadans perquè la situació, de moment, «està controlada».

Simón va considerar que «no és necessari elevar el nivell d'alerta» amb mesures de contenció dràstiques, va desaconsellar al personal sanitari participar en esdeveniments internacionals de risc per poder atendre les emergències que puguin sorgir i va assegurar que no hi ha raons encara per cancel·lar actes massius com les Falles, que van començar ahir. El Govern d'Espanya es desmarca així de França, Alemanya i Suïssa, que ja han reforçat els controls contra la malaltia alertats per la situació del nord d'Itàlia, on hi ha 1.577 infectats per un virus que ha obligat a suspendre tot tipus de celebracions i cites esportives. «Cancel·lar esdeveniments no ha de ser una mesura generalitzada però cal anar amb compte», va destacar, abans de considerar «bastant estrany» que persones que viuen a zones de risc pretenguin venir a Espanya a gaudir de festes o de partits de futbol.

La decisió de reforçar les mesures de prevenció del coronavirus va ser analitzada en un peculiar consell interterritorial de Sanitat presidit pel ministre, Salvador Illa, que mitjançant una videoconferència es va posar en contacte amb els consellers per avaluar la situació. Avui es reunirà un equip de treball que està format pels responsables de Vigilància Epidemiològica i de Salut Pública de les zones on hi ha casos que generen dubtes als professionals, com el d'una metgessa de Catalunya que va acudir a un esdeveniment a Munic, un pacient de Màlaga, un altre del País Basc i els set de Torrejón de Ardoz relacionats amb un contagiat de 77 anys que està a l'UCI.

Sanitat va elevar a 79 els contagiats pel coronavirus, dels quals nou no són importats de zones de risc i la seva filiació d'origen és una incògnita. Són aquests casos els que investiguen a consciència les autoritats sanitàries per evitar la transmissió de la malaltia a les «zones que generen dubtes».

Estudien també la situació d'alguns pacients que pateixen infeccions respiratòries greus a Madrid, Navarra i Castella-la Manxa, on una dona roman ingressada a l'UCI amb una pneumònia greu. Els altres dos pacients que estan hospitalitzats per coronavirus a les UCI de l'hospital de Torrejón de Ardoz i del Carlos III «continuen estables dins de la gravetat», va explicar el director del centre de coordinació d'alertes i emergències sanitàries.

Casos importats

«El 90 per cent dels positius són importats», va insistir en la compareixença que fa cada dia Simón per informar de l'evolució de l'epidèmia que afecta ja 13 comunitats autònomes. A València hi ha 15 casos, 12 a Andalusia; 15 a Madrid; nou a Catalunya; set a Canàries; quatre a Extremadura, tres a Castella i Lleó, cinc al País Basc, dos a Balears, un a Astúries, un altre greu a Castella-la Manxa i un altre a Navarra.

L'Equador va confirmar en el seu territori el positiu d'una equatoriana que resideix a Torrejón de Ardoz. «Estem rastrejant els contactes que ha tingut aquesta dona», va assegurar Fernando Simón, per controlar la possible propagació del virus que manté la dona en estat crític al seu país. A més, Espanya està en contacte permanent amb les autoritats dels països que han visitat recentment els infectats pel virus, sobretot a Llatinoamèrica.