El Departament de Salut realitzarà a casa la prova del coronavirus a aquells ciutadans que presentin símptomes amb un quadre lleu, i demana als pacients que, si no es troben greus, no vagin als hospitals.

El dispositiu habilitat pel departament en col·laboració amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) compta amb set unitats especialitzades a Catalunya, que a partir d'ara aniran als domicilis dels pacients que tinguin dubtes sobre si estan contagiats pel coronavirus.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar aquestes mesures ahir i va indicar que el seu departament també treballarà perquè les persones sense simptomatologia greu i que han donat positiu en les proves del coronavirus romanguin «a casa amb tot el seguiment i el suport», ja que «el lloc adequat és el seu propi domicili», va afegir.

Actualització dels protocols

Per emprendre aquesta tasca, va explicar Vergés, el seu departament ha actualitzat tots els protocols per «detectar els casos ràpidament i fer les proves quan toca i com toca».

La consellera va afegir que les mútues privades hauran de seguir el nou protocol en cas que se'ls demani actuar davant d'un eventual nou episodi de coronavirus. Salut remetrà també als seus domicilis els pacients que han donat positiu en coronavirus i que estan ingressats en estat lleu als hospitals.

Per la seva banda, Antoni Encinas, gerent del SEM, va explicar que el seu servei ha habilitat set equips especialitzats «per donar resposta» a la demanda que es pugui generar a Catalunya, i va informar que les persones que creguin que poden portar el virus han de trucar al 061 per ser ateses als seus domicilis. L'equip que vagi a les cases recollirà les proves i l'enviarà directament al laboratori de referència per al seu estudi, va indicar Encinas.

«Garantim el material»

La consellera, d'altra banda, va indicar que el Departament de Salut «garantirà» l'existència de tot tipus de material sanitari als centres i hospitals públics de Catalunya després de la denúncia efectuada ahir pel Col·legi de Metges que s'està sostraient material, especialment mascaretes. «Independentment d'algun episodi (de manca de mascaretes), garantim que hi haurà material», va assegurar Vergés.