Trencament de tòpics sobre el benestar dels gironins i pessimisme absolut sobre les possibilitats d'una solució propera en la relació entre Catalunya i Espanya entre els tertulians en la presentació del número 16 de la revista Política & Prosa que es va fer ahir a la Casa de Cultura de Girona i que gira a l'entorn de la ciutat amb el títol «Girona, grisa i groga». Una xerrada amb multitud de polítics i expolítics com Manel Nadal, Andreu Otero, Francesc Francisco-Busquets, Tomàs Sobrequés, Sílvia Paneque i dos dels puntals dels moments més àlgids de Pasqual Maragall: Xavier Roig i Jaume Bellmunt. També l'advocat Carles Monguilod.

Però, a més, s'hi va colar el qui escriu aquesta crònica, amb la missió de comprar una revista i de prendre apunts, i que va haver de parar l'orella quan un dels participants en la conversa, l'exalcalde Quim Nadal, potser creient que parlava només entre amics i coneguts, va dir: «Això no ho puc dir públicament, però sobre la ciutat de Girona d'avui, jo en faig un diagnòstic molt i molt i molt negatiu en tots els nivells: la neteja, temes estructurals...». Mentrestant, alguns dels oients tocaven l'espatlla a aquest periodista potser per fer-li notar que tenia una exclusiva, o que el que deia Nadal era molt fort o potser per algun intent de compra. L'exalcalde va exposar que si ho digués en públic sortirien palmeros de JxCat que governen en minoria a aplaudir amb «autosatisfacció» l'estat actual de la ciutat en comparació amb el passat. Nadal, sobre la solució de Catalunya, va repetir una frase seva anterior: «Només hi ha una cosa més impossible que la independència, que és impossible, l'Espanya federal». Pessimisme al quadrat.

A la conversa hi eren presents també l'expresident de l'Autoritat de la Competència Arseni Gibert, i el professor i catedràtic en ciència política Quim Brugué, que van aportar les seves visions sobre l'evolució de la ciutat basant-se en els articles de la revista escrits per Josep Quintanas, Jordi Mercader, Isabel Llauger, Jaume Guillamet, Quim Brugué, Salvador Martí, Arseni Gibert, Tomàs Sobrequés, Carlos Garfella, Salvador Oliva, Adolfo Sotelo i una entrevista a Javier Cercas.

Els tres van parlar sobre si hi ha un «acomodament» entre els gironins amb el poder i Arseni Gibert va afirmar que abans els veïns eren més convivencials però que ara hi ha més tensió i silencis per no discutir. Es trencava així el tòpic del diferencial gironí de fer política que es va agreujar quan els tres van dir que des de Girona no hi haurà solució al conflicte català.

Ciutat idealitzada

Els tres van parlar també sobre la polarització de la societat gironina, on en els darrers anys, segons Arseni Gibert, ha baixat molt la renda per càpita i la ciutat ja no encapçala el rànquing de les millors ciutats on viure, com en el passat. Una idealització trencada. Un factor visible també amb la segregació escolar, segons va fer notar Quim Brugé, o en barris de la perifèria.

Nadal va exposar que el procés ha impedit el que va ser possible l'any 79 amb un pacte d'esquerres a l'Ajuntament i s'ha deixat governar Marta Madrenas perquè Guanyem, ERC i el PSC no han pactat.