La Comissió Europea ha decidit d'ampliar la investigació sobre ajuts estatals als nous acords de comercialització signats per les administracions públiques espanyoles a través de diverses entitats públiques amb Ryanair i d'altres companyies aèries que operen en els aeroports de Girona-Costa Brava i Reus.

El 2013 la Comissió va iniciar, arran d'una denúncia, una investigació en profunditat per avaluar si els acords de comercialització signats entre les administracions públiques espanyoles i les companyies aèries que operen en els aeroports de la costa de Girona-Costa Brava i Reus s'ajustaven a la normativa de la UE en matèria d'ajuts estatals.

Un cop iniciada la investigació, Espanya va confirmar l'existència de nous acords de comercialització addicionals, gràcies als quals, i als ja investigats per la Comissió Europea, Ryanair i d'altres companyies aèries havien estat cobrant «incentius de comercialització» des del 2004. Ara per ara, la Comissió considera de manera preliminar que els ajuts a la comercialització concedits a Ryanair i a d'altres companyies aèries per part de les administracions públiques espanyoles mitjançant contractes de comercialització poden constituir un ajut estatal en el sentit de l'article 107, apartat 1, del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

La Comissió continuarà la seva investigació per determinar si es confirma o no el seu punt de vista inicial. L'ampliació de la investigació ofereix a totes les parts interessades l'oportunitat de formular les seves observacions sobre els incentius que s'estan estudiant i no prejutja de cap de les maneres el resultat de la investigació. Un cop s'hagin resolt les qüestions de confidencialitat, se'n penjarà més informació amb el número SA.33909 en el registre del web de la política de Competència de la Comissió Europea.